Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Elektronisch patiëntendossier komt er mogelijk toch

Het elektronisch patiëntendossier (EPD) wordt mogelijk toch voortgezet dankzij een overeenkomst van huisartsen, ziekenhuizen, apothekers en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF).

De overheid is niet betrokken bij deze afspraak, zo meldt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) de Kamer vandaag, maar trekt wel eenmalig 2,2 miljoen euro uit voor het project, zo meldt het FD.

Begin vorige maand leek het digitale dossier definitief gesneuveld in de Eerste Kamer omdat zich te weinig huisartsen, ziekenhuizen en apothekers hadden gemeld. De Tweede Kamer riep het kabinet vervolgens op om te kijken naar opties om het er toch te laten komen. De Kamer vindt het belangrijk dat de zorgsector niet terugkeert naar “naar het papieren tijdperk”.

De organisaties willen een Vereniging van Zorgaanbieders oprichten, die de digitale uitwisseling van medische gegevens moet regelen. Patiënten moeten hier vooraf toestemming voor geven. Het gaat in de plannen om regionale uitwisseling van medische gegevens. Patiënten kunnen zelf aangeven of ze willen dat hun informatie ook landelijk beschikbaar is.

Schippers laat aan persbureau Novum weten dat betrokken partijen zoveel mogelijk tegemoet worden gekomen:

“In de plannen van de private partijen wordt zoveel mogelijk tegemoet gekomen aan de uiteenlopende opvattingen van Eerste en Tweede Kamer. Belangrijk is ook dat voldaan gaat worden aan de eisen van het College Bescherming Persoonsgegevens. Veiligheid en betrouwbaarheid staan voorop.”