ECB verlaagt rente naar één procent

Mario Draghi, President of the European Central Bank approaches a press conference in Frankfurt, Germany, Thursday, Dec.8, 2011. The ECB announced to lower their key interest rate by 25 basis points to one percent. (AP Photo/Michael Probst)
Mario Draghi, President of the European Central Bank approaches a press conference in Frankfurt, Germany, Thursday, Dec.8, 2011. The ECB announced to lower their key interest rate by 25 basis points to one percent. (AP Photo/Michael Probst) Mario Draghi verlaagde de rente voor de tweede keer in zes weken. Foto AP

De Europese Centrale Bank heeft de rente met een kwart procentpunt verlaagd naar één procent. Dat heeft bankpresident Draghi zojuist bekendgemaakt.

Het is de tweede keer dat Draghi de rente verlaagt in de zes weken dat hij aan het hoofd staat van de ECB. In november, enkele dagen na zijn aantreden verraste Draghi de financiële wereld met een verlaging van de rente van 1.5 procent naar 1.25 procent. Volgens NRC-economiechef Jan Meeus anticipeert Draghi hiermee op de schuldencrisis en de krimp van de economie:

“In de tweede helft van 2011 is de economische groei stilgevallen en in Nederland is er zelfs sprake van krimp. De werkloosheid loopt op, het consumentenvertrouwen en het producentenvertrouwen zijn negatief. Alle signalen wijzen erop dat we nu of begin volgend jaar in een recessie komen. De ECB hoopt hiermee leningen onder bedrijven en consumenten te stimuleren.”

Volgens Meeus zullen de effecten van de renteverlaging alleen niet groot genoeg zijn om de economie te stimuleren:

“Het is nu vooral belangrijk dat de schuldencrisis wordt opgelost. Waarschijnlijk gaat deze verlaging veel minder helpen dan een heldere politieke oplossing van de schuldencrisis. Maar het is ook nog de vraag of die er gaat komen.”

    • Annemarie Coevert