Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Donner reageert furieus op oppositie: Kamer wordt poppenkast

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) geeft geen verdere informatie over de ‘spionagezaak’ rondom PVV-leider Geert Wilders. Een woedende Donner verweet de oppositie in de Tweede Kamer vandaag ‘suggestieve vragen’ te stellen, die hij niet kan beantwoorden vanwege het geheime karakter van de inlichtingendienst AIVD.

Donner liet de Kamer woensdag al schriftelijk weten dat hij geen nadere mededelingen wilde doen over het bericht dat het vorige kabinet het idee heeft besproken om Wilders in aanloop naar het verschijnen van zijn film Fitna te laten bespioneren.

Tijdens een debat eisten oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en D66 donderdag desondanks opheldering. Donner reageerde furieus. Hij wees hen erop dat hij niet uit de school mag klappen over zaken die in de ministerraad besproken zijn. Zaken die de AIVD betreffen zijn ook geheim, dus ook daar wilde hij niets over zeggen.

Donner foeterde tegen de oppositie:

“U weet dat ik op al uw suggestieve vragen geen antwoord kan geven, maar het beeld dat u oproept blijft wel hangen. Dit maakt van de Kamer een poppenkast!”

Hij zei een ‘wrange smaak’ over te houden aan het debat.

De minister wees er ook op dat parlementariërs, net als alle andere Nederlanders, door de AIVD kunnen worden onderzocht.

“En u mag van het kabinet verwachten dat alle opties worden bekeken als Nederlanders in het buitenland in gevaar dreigen te komen”, beet hij de Kamerleden toe.

Voor het verschijnen van Fitna bestonden in het kabinet grote zorgen over gevolgen die de antikoranfilm zou kunnen hebben, onder meer voor Nederlands ambassadepersoneel in islamitische landen.

Uit een reconstructie van omroep Human blijkt dat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen de AIVD wilde inzetten om meer te weten te komen over de plannen van de PVV-leider. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) zou dat hebben tegengehouden.

PvdA, GroenLinks en D66 willen dat Verhagen zich in een spoeddebat ook persoonlijk komt verantwoorden.