Donner naar Raad van State, CDA'er Spies wordt minister

Den Haag. - Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) wordt definitief vicepresident van de Raad van State en zijn partijgenoot Liesbeth Spies volgt hem op als minister. Met de voordrachten moet een einde komen aan de rommelige procedure voor de topfunctie.

Dat hebben bronnen rond het kabinet en binnen de CDA-partijtop bevestigd. De partij verwacht dat het vertrek en de opvolging volgende week vrijdag door premier Rutte bekend worden gemaakt.

De 45-jarige Spies wordt de eerste nieuwe bewindspersoon in het kabinet-Rutte. Ze was eerder vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer en interim-voorzitter van de partij. Sinds vorig jaar is ze gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland. Spies, voorstander van de huidige PVV-coalitie, wilde vanochtend niet reageren.

De partijtop zocht een minister die niet de indruk zou wekken de nieuwe partijleider te zijn. Het CDA is al negentien maanden leiderloos, maar wil eerst intern bepalen wat de nieuwe koers van de partij moet zijn.

De partij was ook nadrukkelijk op zoek naar een kandidaat van buiten het Binnenhof voor de ministerspost. Daarmee werden mogelijke kanshebbers zoals collega-minister Gerd Leers en Tweede Kamerlid Mirjam Sterk gepasseerd.

De voordracht van de vicepresident van de Raad van State was aangekondigd als transparant maar verliep turbulent. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer achten de huidige minister ongeschikt voor de functie omdat Donner als vicepresident zou moeten oordelen over wetgeving uit zijn eigen kabinet.

Ook was er kritiek dat Donner als minister zijn eigen benoeming hielp voorbereiden. Binnen zijn eigen partij was een sterke stroming die oud-minister en kritisch lid Ernst Hirsch Ballin voorstelde. Ook binnen de Raad van State was kritiek. De Raad moet overigens nog gehoord worden over Donners voordracht.

    • Kees Versteegh
    • Freek Staps