diversen

Opnamedatum: 2010-01-18
Opnamedatum: 2010-01-18

Etruskische Mannen

Op dinsdag 13 december 20u vertelt drs. René van Beek in het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden over de Etruskische mannen, die lang vóór de Romeinen, zo'n drieduizend jaar geleden, de dienst uitmaakten in Midden-Italië. Hun kostbaarheden en kunstwerken waren van een grote schoonheid. In Leiden is nog t/m 18 maart de expositie over Etruskische vrouwen en in het Allard Pierson Museum Amsterdam over Etruskische mannen.

www.rmo.nl

Simon

Geen kostuums, geen rekwisieten, maar alleen de essentie: acteurs en een tekst. Tijdens de tweede editie van Wish you were here laat Toneelgroep Amsterdam op 13 december 20u in de Stadsschouwburg zien wat normaal binnen de muren van het repetitielokaal blijft: een lezing van Simon van Judith Herzberg, het slotstuk uit de beroemde trilogie Leedvermaak. Gelezen door o.a. Kitty Courbois, Jacob Derwig, Fedja van Huêt en Gijs Scholten van Aschat. Na afloop is er een gesprek met Judith Herzberg en acteurs onder leiding van dramaturg Lex Bohlmeijer.

www.tga.nl

Midden-Oosten Festival

The Art of Revolution II in De Balie Amsterdam is een festival met hedendaagse kunst en cultuur uit het Midden-Oosten. Er is een audiovisuele live-performance van het Palestijnse trio Tashweesh, een theateroptreden van de Jordaanse Lana Nasser en de Libanese electro-band Zeid and the Wings speelt. En in de foyer zijn fotografie, beeldende kunst en video-installaties te zien.

Van 9 t/m 11 dec. www.debalie.nl

Rubens/Brueghel

Zaterdag 10 december is er om 14 uur in de Hermitage, Amsterdam een lezing door Ariane van Suchtelen (conservator Mauritshuis) over de artistieke vriendschap tussen Rubens en Brueghel. Deze lezing is gratis voor de bezoekers van de expositie met schilderijen en tekeningen van Rubens, Van Dijck en Jordaens.

www.hermitage.nl

Claude Lorrain

‘All gardening is landscape painting: de rol van Claude Lorrain bij het ontstaan van een nieuwe natuuresthetica in de 18de eeuw’ is de titel van een lezing op 11 december 13u in het Teylers Museum, Haarlem door Erik A. de Jong, Artisleerstoel Cultuur, Landschap en Natuur, UvA. De expositie over de Franse landschapsschilder Claude Lorrain (1600-1682) is nog t/m 8 januari in Teylers.

www.teylersmuseum.nl

Winterlicht

In Schiedam schitteren van 9 t/m 11 december elke avond tussen 17-22u twintig lichtkunstwerken en videoprojecties in het Julianapark. Winterlicht is een lichtkunstfestival met een mix van bekende en minder bekende kunstenaars.

www.winterlicht.nl