De ideale schoonvader is een Shakespeare-kenner

In Zeezwijgen, de tweede roman van Nicol Ljubic (1971), wordt de Kroatisch-Duitse hoofdpersoon Robert verliefd op de zwijgzame Servische Ana. Als hij haar vol enthousiasme het nieuws mededeelt dat Karadzic is gearresteerd, krijgt hij een wel erg lauwe reactie.  Robert is verliefd. Ana komt uit Servië, verder weet hij nog niet zoveel over haar verleden; ze zijn pas een maand samen. Wanneer hij het nieuws hoort dat Karadzic (in zijn groteske vermomming als wondergenezer) eindelijk gearresteerd is, belt hij haar opgewonden op: of ze het al weet? Ze reageert merkwaardig terughoudend. Hij is opgepakt in Nieuw- Belgrado, zegt Robert, daar heb jij toch ook gewoond? ‘Ja, en met mij een half miljoen anderen.’ Wat is dat nu voor een antwoord?

Robert, de hoofdpersoon in de roman Zeezwijgen (‘Meeresstille’), is in Duitsland geboren en opgegroeid, maar heeft een Kroatische vader. Hij woont in Berlijn, waar hij als historicus aan zijn proefschrift werkt. In de schouwburg ontmoet hij de donkere, aantrekkelijke Ana Simic, een Servische studente germanistiek, het mysterieuze type met eeuwig koude handen.

Hoewel hij haar geslotenheid betreurt en zij op haar beurt maar niet kan bevatten dat zijn afkomst hem zo weinig interesseert (‘Je hebt Slavisch bloed in je aderen, je hebt een Slavische achternaam, maar je spreekt de taal niet en je weet niets van je land. Waarom verloochen je dat deel van jezelf?’), krijgen ze een liefdesrelatie. Boven haar bureau hangt een foto van haar vader, die hoogleraar Engelse taal- en letterkunde is aan de universiteit van Sarajevo. Hij heeft een goedmoedig gezicht en is nog een Shakespeare-kenner ook. De ideale schoonvader! Robert vraagt zich hardop af of Ana’s vader hem aardig zou vinden. Ana denkt van wel. En andersom? ‘Ik ken niemand die mijn vader niet aardig vindt’, antwoordt ze.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 2 december 2011, pagina 12 - 13. U kunt de hele recensie van Marco Kamphuis hier lezen.

    • Een onzer medewerkers