Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

De Hoop Scheffer: hypotheekrenteaftrek op termijn afschaffen

NAVO Secretaris -Generaal Jaap de HOOP SCHEFFER in zijn werkkamer in het NAVO hoofdkwartier in Brussel. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Belgie. Brussel, 26 maart 2009
NAVO Secretaris -Generaal Jaap de HOOP SCHEFFER in zijn werkkamer in het NAVO hoofdkwartier in Brussel. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Belgie. Brussel, 26 maart 2009 CDA-prominent Jaap de Hoop Scheffer. Foto Vincent Mentzel

CDA-prominent Jaap de Hoop Scheffer vindt dat het “zonneklaar” is dat er iets moet veranderen aan de hypotheekrenteaftrek. Dat zei hij vandaag in een interview met BNR-nieuwsradio.

De voormalig leider van het CDA en oud-minister stelde in het radio-programma dat de hypotheekrenteaftrek op termijn afgeschaft moet worden:

“Je kunt best systemen bedenken met een fundamenteel andere richting voor de hypotheekrenteaftrek.”

Met deze uitspraken is De Hoop Scheffer kritisch tegenover het huidige beleid van de CDA-kamerfractie, die niet van plan is iets te veranderen. Verschillende keren heeft ook het kabinet uitgesproken niet aan de hypotheekrenteaftrek te willen tornen.

Daarnaast sprak De Hoop Scheffer zich kritisch uit over de waarschuwing die Standard & Poor’s vandaag gaf. De kredietbeoordelaar dreigt de triple A-waardering van de Europese Unie te verlagen, wat volgens de CDA-coryfee een “pikante” timing is:

“Wat ze in 2008 te weinig deden, doen ze nu teveel. Ik zou willen dat ze zich, zeker qua timing betreft, wat bescheidener opstellen. [...] De kredietbeoordelaar overschrijdt de grens van het politieke domein en daar horen ze niet thuis”