Buma gebukt onder schandalen

Buma/Stemra ligt onder vuur. Ze behartigen de belangen van hun leden niet goed, en geven zichzelf te veel salaris. „Mensen zeggen: ‘Het is daar erger dan we dachten’.”

NOVUM10:CD PRESENTATIE RENE FROGER:AMSTERDAM;11NOV2011-Vanavond presenteerde in Odeon te Amsterdam, Rene Froger zijn nieuwe CD FROGER. De CD werd overhandigd door Martin Morero oftewel Peter Paul Muller. Rene deed samen met Jeroen van der Boom een duet, het nummer VRIENDEN die op de nieuwe CD staatNovum/jh/str.jim hoogendorp
NOVUM10:CD PRESENTATIE RENE FROGER:AMSTERDAM;11NOV2011-Vanavond presenteerde in Odeon te Amsterdam, Rene Froger zijn nieuwe CD FROGER. De CD werd overhandigd door Martin Morero oftewel Peter Paul Muller. Rene deed samen met Jeroen van der Boom een duet, het nummer VRIENDEN die op de nieuwe CD staatNovum/jh/str.jim hoogendorp Novum JIM HOOGENDORP

De grootste auteursrechtenorganisatie van Nederland, Buma/Stemra, is opnieuw onderwerp van discussie. Kamerleden riepen tijdens een Kamerdebat staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) op tot actie over te gaan. De bewindsman sloot strafrechterlijke vervolging van een omstreden Buma-bestuurslid niet uit. Een onderzoek door het Openbaar Ministerie, als Buma een eigen onderzoek naar de eigen bestuursstructuur heeft afgerond, zou „heel goed kunnen”, zei hij.

Het jongste schandaal draait om muziekuitgever Jochem Gerrits. Hij stapte maandag op bij Buma/Stemra, nadat hij in een uitzending van het tv-programma PowNews was beschuldigd van corruptie. In een opgenomen telefoongesprek bood de muziekuitgever aan een hoge claim van een componist aan Buma makkelijker te laten inwilligen – en er zo zelf aan mee te verdienen.

En al zei Gerrits dat de opnames „vakkundig uit zijn verband waren getrokken”, zijn bestuurspositie was niet meer te redden. Het gedoe wekte niet alleen de de woede van artiesten en componisten, maar ook van de fracties van PVV, PvdA en GroenLinks.

Vicevoorzitter Hans Kosterman van de auteursrechtenorganisatie noemt het moment van de beschuldiging van corruptie „extra ongelukkig”, nu het auteursrecht net onderwerp van gesprek is in de Tweede Kamer. „Mensen zullen nu wel zeggen: ‘Het is daar nog erger dan we dachten’.”

Buma/Stemra heeft een bewogen jaar achter de rug. In mei kwamen de muziekuitgevers, die van oudsher een belangrijke stem in de organisatie hebben, op een ledenvergadering onder vuur te liggen. Ze zouden de macht naar zich toe trekken ten koste van de componisten. Het leidde ertoe dat een van de invloedrijkste muziekuitgevers, Tony Berk van Talpa, het veld ruimde.

Alleen werd zijn plek direct ingenomen door een andere muziekuitgever, Bobby Sukhraj. Dat leidde opnieuw tot gemor onder de componisten.

Intussen regende het incidenten. Zo zorgde de hoogte van de salarissen van directie en bestuur van Buma/Stemra, gepubliceerd in het jaarverslag 2010, voor ophef. De salarissen van de directieleden liggen boven de Balkenendenorm van 187.340 euro. Directievoorzitter Hein van der Ree, die op 1 mei 2010 in dienst trad, had in de resterende maanden van vorig jaar een salaris van omgerekend 200.000 euro. Directeur juridische zaken Cees van Rij ontving 233.900 euro. Cees Vervoord, tot 1 augustus 2010 directievoorzitter, kreeg 379.200 euro. Daar kwamen nog enkele tientallen miljoenen aan pensioenlasten bij. De vergoeding aan de twaalf bestuursleden van Buma bedroeg vorig jaar 95.400 euro.

En de Volkskrant deed een boekje open over de directeuren van commerciële radiostations als Sky Radio en 538. Ze staan bij Buma/Stemra ingeschreven als componist van honderden liedjes, terwijl ze zelf vrijwel nooit een noot hebben geschreven. Toch ontvangen ze als rechthebbenden jaarlijks duizenden euro’s van Buma/Stemra.

De vakbond voor musici en auteurs, Ntb, heeft Buma/Stemra inmiddels opgeroepen de macht van muziekuitgevers in de besturen van Buma en Stemra te beperken. Nu laat diezelfde vakbond weten dat de diverse affaires rondom Buma/Stemra voor zijn leden onacceptabel zijn. „Ze richten grote schade aan aan het imago van de rechtenorganisaties die hun zaakjes wel op orde hebben en aan het auteursrecht in zijn geheel.”

Gisteren nog, tijdens het auteursrechtendebat in de Tweede Kamer, noemde de PVV het ‘onwenselijk’ dat uitgevers op auteurszetels in Buma-besturen kunnen plaatsnemen en stemmen over auteurszetels.

Ook artiesten spuien hun ongenoegen over Buma/Stemra. Op Twitter en Facebook is PowNews veelvuldig gefeliciteerd met de onthulling. En ook elders laten de artiesten van zich horen. Zo beschreef cabaretière Katinka Polderman gisteren haar ongenoegen in een column in dagblad Spits: „Vervolgens kreeg ik een formulier van 184 pagina’s (honderdvierentachtig!) waarop ik mijn werken die op YouTube staan kan invullen. Maar daar zijn júllie toch voor,vroeg ik. (...) Zo’n werkwijze stel ik me ten minste voor bij de term ‘belangenbehartiger’. Maar dáár konden ze natuurlijk niet aan beginnen.”

    • Amanda Kuyper