Brazilië kiest eigen boer boven 's werelds longen

Braziliaanse boeren mogen de houtkap in het regenwoud in de Amazone opvoeren. De longen van de wereld kunnen best kleiner, aldus senatoren na flink wat bedrijfsdonaties.

FILE - In this Sept. 15, 2009, file photo, a forest in the Amazon is illegally burnt on the outskirts of Novo Progresso, northern Brazilian state of Para. Annual destruction of the Amazon rain forest fell to its lowest recorded level this year, Brazilian authorities said Monday, hailing an enforcement crackdown for the drop. The destruction between August 2010 through July 2011 was about 2,410 square miles (6,240 square kilometers), according to the National Institute for Space Research. (AP Photo/Andre Penner, file)
FILE - In this Sept. 15, 2009, file photo, a forest in the Amazon is illegally burnt on the outskirts of Novo Progresso, northern Brazilian state of Para. Annual destruction of the Amazon rain forest fell to its lowest recorded level this year, Brazilian authorities said Monday, hailing an enforcement crackdown for the drop. The destruction between August 2010 through July 2011 was about 2,410 square miles (6,240 square kilometers), according to the National Institute for Space Research. (AP Photo/Andre Penner, file)

Jarenlang is er in het Braziliaanse parlement gesoebat over de boswet van 1965. Versleten en te rigide vond de landbouwsector, die nogal kapgraag is. Te slap, en niet goed nageleefd, zeiden milieuorganisaties, die wezen op de voortdurende ontbossing in de Amazone.

Na meer dan veertig jaar debat komt er nu een nieuwe wet voor de longen van de wereld. Resultaat: de ontbossing van het grootste regenwoud ter wereld zal met extra vaart verder gaan. De Braziliaanse Senaat heeft ingestemd met een ingrijpende hervorming die dat mogelijk maakt.

De Braziliaanse boeren zijn redelijk tevreden. Als ook het Lagerhuis zich erover heeft uitgesproken en als president Dilma Rousseff haar handtekening eronder heeft gezet, kunnen zij niet meer vervolgd worden voor illegale houtkap van vóór juli 2008. Door die houtkap hebben boeren in het verleden 55 miljoen hectare landbouwgrond verkregen, ongeveer de omvang van Frankrijk.

Milieuorganisaties als Greenpeace voorspellen een nieuwe golf van ontbossing in de Amazone, een gebied dat van fundamenteel belang is voor het klimaat op aarde. De Braziliaanse oud-minister van Milieu en bekend activist Marina Silva riep president Rousseff deze week hartstochtelijk op de wet te vetoën. Milieuorganisaties vrezen dat anders straks een gebied ter grootte van Frankrijk en Groot-Brittannië samen niet langer beschermd is tegen houtkap.

Waarom versoepelt Brazilië de bescherming?

De opkomende economie beschikt over miljoenen hectares vruchtbare landbouwgrond, maar die zit verborgen onder het regenwoud. Het land wil graag de grootste landbouwproducent van de wereld worden. Maar, zeggen de boeren, dat kan niet door de milieuwetgeving. „We maken nu een einde aan de milieudictatuur, waarin een handvol non-gouvernementele organisaties het ministerie van Milieu beheerst”, jubelde senator Katia Abreu, voorzitter van de nationale federatie voor landbouw en veeteelt gisteren.

De krant Folha de São Paulo beschrijft hoe de landbouwindustrie dat ‘monopolie’ van de milieuactivisten heeft doorbroken. Zo’n vijftig politici hebben vorig jaar donaties ontvangen van ondernemingen die zich schuldig hebben gemaakt aan illegaal ontbossen. Door de amnestieregel in de nieuwe boswet, hoeven zij straks geen boetes te betalen. De donaties zijn een stuk goedkoper. Rousseff beloofde vorig jaar tijdens haar campagne voor de presidentsverkiezingen nog dat zij een amnestieregeling voor illegale houtkappers zou vetoën.

De wet komt voor haar ook op een pijnlijk moment. In het Zuid-Afrikaanse Durban wordt deze week op hoog niveau gepraat over een nieuw klimaatverdrag. Brazilië heeft eerder beloofd zijn emissies van broeikasgassen fors te reduceren – met 25-40 procent in 2020, ten opzichte van 1990. Dat zou in absolute getallen gaan om 1,16 biljoen ton CO2.

Volgens ex-minister Marina Silva komt Brazilië’s toezegging door de nieuwe boswet in gevaar. Driekwart van de Braziliaanse CO2-uitstoot is het gevolg van ontbossing, door verbranding en wegrottende bomen.

Bovendien wordt in juni 2012 met een grote conferentie in Rio de Janeiro herdacht dat daar twintig jaar geleden de eerste grote milieuconferentie van de VN werd gehouden. Daar wil Brazilië, graag goed voor de dag komen, met een groen imago.

    • Philip de Wit