Bos: de Belgen vertelden ons niets over Fortis

Oud-minister van Financiën Wouter Bos zei tegen commissie-De Wit nog altijd verbaasd te zijn hoe weinig informatie hij kreeg van de Belgen bij de overname van Fortis.

België heeft Nederland nauwelijks informatie verstrekt over Fortis toen dat concern in het najaar van 2008 in grote problemen kwam. Dat verklaarde voormalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) gisteren voor de parlementaire enquêtecommissie-De Wit, die de aanpak van de kredietcrisis onderzoekt.

„Het intrigeert mij tot de dag van vandaag hoe weinig we van de Belgen te horen kregen”, zei Bos. Nederland kreeg het zelfs niet te horen toen België en Luxemburg eind september 2008 concrete plannen hadden om geld te steken in Fortis, terwijl daarover wel steeds sterkere geruchten gingen. „We zijn toen gewoon maar zelf naar Brussel gereden.”

Mogelijk, zei Bos, was die zwijgzaamheid een bewuste strategie bij de onderhandelingen met Nederland over de redding van Fortis. De relatie tussen DNB-president Nout Wellink en de Belgische toezichthouder Jean-Paul Servais was in elk geval niet best. „Ik herinner me telefoongesprekken tussen die twee waarbij de hoorn een halve meter van het oor gehouden moest worden.”

Op 28 september 2008 namen België, Nederland en Luxemburg een belang van 49 procent in Fortis, dat een jaar eerder ABN Amro had overgenomen. Nog geen week later bleek die reddingsoperatie ontoereikend en werd Fortis genationaliseerd.

Ook Europees commissaris Neelie Kroes verscheen gisteren voor de commissie-De Wit. In een stroef gesprek waarin Kroes weinig spraakzaam was, werd zij ondervraagd over haar rol als mededingingscommissaris tijdens de bankencrisis. Ze vindt dat haar niets te verwijten valt. Ook verklaarde Kroes dat ze tijdens de kredietcrisis verrast werd door de steunmaatregelen die werden getroffen voor ING. Al pratende kwamen „nieuwe zaken op tafel”. (NRC)