Bombrief Duitse bankier

In Frankfurt is gisteren een bombrief onderschept die was bedoeld voor de meest prominente Duitse bankier, de 63-jarige Josef Ackermann, die aan het hoofd staat van de Deutsche Bank.

Een politiewoordvoerder zei rond het middaguur dat het om een „operationale bombrief” ging die had moeten exploderen. Eerder had de politie gezegd dat er poeder in het pakket zat, geen explosieven in vaste vorm. Dat suggereerde dat het ging om een doe-het-zelfbom. De politie wilde niet speculeren over mogelijke afzenders van de bombrief.

Ackermann, die al bijna tien jaar aan het hoofd staat van Deutsche Bank en volgend voorjaar met pensioen gaat, is hét gezicht van de Duitse bankwereld. Zowel in de kredietcrisis als in de schuldencrisis heeft hij consequent, en zeer zichtbaar in de media, de rol van de banken hierin verdedigd. Hij hield vol dat de banken geen blaam treft, maar dat vooral overheden steken hebben laten.

Volgens bronnen binnen de banksector in Frankfurt wordt sinds 2006 alle post die is gericht aan de top van Deutsche Bank, gecontroleerd. Ackermann zelf, de eerste Zwitser die aan het hoofd van de grootste Duitse bank is gekomen, wordt voortdurend omgeven door lijfwachten.

Wereldwijd is bij kantoren van de Deutsche bank de bewaking verscherpt. In verscheidene Europese landen heeft de politie banken gewaarschuwd extra te letten op hun veiligheidsmaatregelen.

De Frankfurtse tak van de Occupyprotestbeweging nam meteen afstand van de bombrief. „Occupy heeft andere manieren om te protesteren”, zei woordvoerder Frank Stegmaier. (Reuters)