Blogger VS gaat Thaise cel in

Een Amerikaanse man is donderdag veroordeeld tot twee en een half jaar cel voor het belasteren van de Thaise koning Bhumibol. De 55-jarige Joe Gordon, die in Thailand geboren is, had jaren geleden stukken uit een verboden biografie over de koning vertaald en op zijn blog gezet vanuit zijn huis in de staat Colorado.

Tijdens een bezoek aan Thailand in mei werd hij opgepakt en sindsdien zit hij vast. Nadat zijn verzoek om op borgtocht vrijgelaten te worden verschillende malen was afgewezen, bekende hij schuld.

Met zijn straf is Gordon (zijn Thaise naam is Lerpong Wichaikhammat) er relatief makkelijk vanaf gekomen. Er was vijf jaar tegen hem geëist, maar zijn schuldbekentenis zorgde voor een strafvermindering. Op majesteitsschennis staat drie tot vijftien jaar cel in Thailand, dat de strengste wetten over belastering van het koningshuis in de wereld heeft . In november werd een 61 jaar oude Thaise man veroordeeld tot twintig jaar cel voor het versturen van beledigende sms-berichten.

De ambassade van de Verenigde Staten in Bangkok wees direct op de ernst van deze straf, die ingaat tegen de vrijheid van meningsuiting.

Tegenstanders van de Thaise wetgeving in binnen- en buitenland zeggen dat de wetten die het koningshuis beschermen in deze politiek turbulente tijd door de Thaise regering gebruikt worden om activisten en politieke tegenstanders de mond te snoeren. (Reuters, AP)