beeldende kunst

None

The greater cloud

De tentoonstelling The Greater Cloud in het Nederlands Instituut voor Mediakunst is een ode aan het internet. Want hoewel het internet intussen banaal en alomtegenwoordig is, fungeert het voor veel kunstenaars als belangrijk platform of als inspiratiebron. The Greater Cloud laat zien wat het medium betekent voor een jongere generatie kunstenaars en curatoren. Thema’s die aan bod komen zijn collectiviteit, het delen van kennis, openheid van informatie, en de circulatie van digitaal materiaal.

10 dec t/m 5 febr in Nimk, Amsterdam. Inl: www.nimk.nl

Hamel & Moget

Museum Belvedère in Oranjewoud toont in Verkenningen van de uiterste essentie het werk van Vincent Hamel en Piet Moget. Beide schilders streven naar een optimale spanning in hun werk. Bij Moget wordt dat bereikt in de juiste verhouding van tonen, kleuren en verfstreken, bij Hamel als formaat, verf, kleur en verfgebaren zich samenballen tot één object.

10 dec t/m 19 febr. www.museumbelvedere.nl

Erick Beltrán

Vanaf morgen presenteert de Mexicaanse kunstenaar Erick Beltrán het kunstproject The World Explained. Sinds september 2011 houdt Beltrán met een team van jonge antropologen interviews met inwoners van Amsterdam, die gebundeld worden in een hedendaagse encyclopedie. De resultaten van de interviews worden nu getoond in het Tropenmuseum.

T/m 11 mrt www.tropenmuseum.nl

Nathaniel Mellors

In het kader van de Cobra Kunstprijs Amstelveen organiseert het Cobra Museum een expositie van de Brit Nathaniel Mellors, bekend van zijn onnavolgbare artistieke soapserie Ourhouse. Voor deze tentoonstelling, genaamd The Nest, toont Mellors naast episodes uit Ourhouse en nieuwe fotowerken ook Cobrawerken uit de collectie van het museum.

10 dec t/m 4 maart in het Cobra Museum, Amstelveen.

Azzedine Alaïa

De in Tunesië geboren Azzedine Alaïa is de afgelopen decennia bekend geworden met zijn ontwerpen. De naam Alaïa staat voor glamour, sensualiteit, stijl, pasvorm, zelfvertrouwen, comfort en natuurlijk sex-appeal. Zijn kleding oogst bewondering van allerlei beroemdheden. De nieuwe expositie Azzedine Alaïa in de 21e eeuw in het Groninger Museum toont de meest fantastische modecreaties van Alaïa van de afgelopen tien jaar.

11 dec t/m 6 mei. www.groningermuseum.nl

Aad de Haas

Aad de Haas portretteert regelmatig zijn vrouw en kinderen, maar ook interieurs en dieren in en om het huis zijn een dankbaar onderwerp. De Haas is ook bekend van zijn religieus en erotisch getinte werk. De tentoonstelling in de Kunsthal besteedt ruim aandacht aan zijn vroeg impressionistisch georiënteerde werk in ‘doezelende’ stijl, zijn fel expressionistische periode in de jaren vijftig en zijn late werken waarin de twee stijlen samenkomen. Een bijzondere selectie van schilderijen en tekeningen die na zijn overlijden in 1972 in het atelier zijn gevonden, sluit de tentoonstelling af.

10 dec t/m 6 mrt. www.kunsthal.nl

MOTI v.h. Graphic Design

Het Graphic Design Museum Breda gaat met ingang van deze week verder als MOTI (Museum of the Image). De nieuwe naam sluit meer aan bij de beeldcultuur van de 21ste eeuw, waar iedereen zich mee bezighoudt. Van YouTube-filmpjes tot zelfgemaakte Hema-fotoboeken. En van games tot modeprints. Beeld maakt onlosmakelijk deel uit van het dagelijks bestaan. MOTI presenteert vanaf 11 december Supermart, een tentoonstelling met verpakkingen in de hoofdrol.

www.motimuseum.com T/m 1 apr.