Balkenende: waardering voor Bos, die me altijd vooraf informeerde

Toen de kredietcrisis in 2008 losbarstte, is Jan Peter Balkenende (CDA) altijd vooraf geïnformeerd over de stappen die toenmalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) nam. Dat verklaarde de oud-premier vanochtend voor de parlementaire enquêtecommissie-De Wit.

Er was afgesproken om elkaar op de hoogte te houden, verklaarde Balkenende.

“Het hoofddoel is, we voelen samen de verantwoordelijkheid om het financiële systeem intact te houden. Ik heb het zeer gewaardeerd dat Bos mij op de hoogte hield van alles wat gedaan moest worden. Alle stappen zijn duidelijk met mij gecommuniceerd.”

Toen de crisis eenmaal losbarstte, ging daarna alles in “sneltreinvaart”. Balkenende omschreef het proces als “pionieren”, omdat zo’n crisis zich nog niet eerder had voorgedaan. “Dan is het belangrijk dat er vertrouwen is tussen de hoofdrolspelers, en dat was er.” Wouter Bos zat maandag en gisteren tegenover de commissie-De Wit.

De voormalig premier zei verder dat hij ook de overige ministers “voortdurend” op de hoogte heeft gehouden. Ook werd een regiegroep financiële markten ingesteld om de meest betrokken bewindslieden te informeren over de ontwikkelingen.