AZ lijdt ook puntverlies in restduel bij Excelsior

AZ is bezig met een reeks teleurstellende resultaten. Nadat de koploper in de eredivisie zich vorige week tegen het Zweedse Malmö via een 0-0 gelijkspel (nog) niet wist te plaatsen voor de volgende ronde van de Europa League, volgde zondag een afstraffing (5-1) in de competitiewedstrijd tegen Heerenveen. Tot ergernis van trainer Gertjan Verbeek kwam daar gisteravond in Rotterdam een 0-0 gelijkspel in de ‘halve’ wedstrijd tegen Excelsior bij.

AZ behoudt ondanks het puntenverlies nog wel de koppositie. De ploeg uit Alkmaar heeft, met nog twee speelronden voor de winterstop te gaan, een voorsprong van vier punten op PSV en vijf op FC Twente.

Het duel Excelsior-AZ werd 20 november wegens mist in de rust door scheidsrechter Kevin Blom gestaakt. De stand was op dat moment 0-0. De KNVB oordeelde dat de wedstrijd moest worden uit- in plaats van overgespeeld.

Dat wekte de ergernis van AZ en met name van trainer Verbeek, die meende dat Excelsior bevoordeeld werd. Volgens hem is het lager geklasseerde Excelsior het gemakkelijk gemaakt om doelpunten te voorkomen. Verbeek meende dat zijn ploeg gisteren de tijd ontbrak om de nummer zeventien van de eredivisie „kapot te spelen”.

Verbeeks boosheid was niet gebaseerd op rationele argumenten, want de reglementen van de KNVB schrijven voor dat wedstrijden die wegens het weer worden gestaakt niet meer overgespeeld moeten worden. Reden hiervoor is dat de bond het op sportieve gronden niet rechtvaardig vindt dat een wedstrijd die voor meer dan de helft is gespeeld, en wellicht al bepaald is, nog eens in z’n geheel wordt overgedaan.

Die regel geldt overigens pas sinds het seizoen 2005-2006. Voordien moest om dezelfde reden een wedstrijd wel in haar geheel worden overgespeeld.