Assad: ik gaf nooit bevel om te doden

De Syrische president Bashar al-Assad heeft ontkend dat hij het bevel heeft gegeven op vreedzame betogers te schieten. „Wij doden onze mensen niet. Geen regering ter wereld doodt zijn eigen mensen tenzij die wordt geleid door een krankzinnige”, zei Assad in een interview met de bejaarde Amerikaanse televisiejournaliste Barbara Walters in zijn paleis in Damascus.

Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds maart van dit jaar al meer dan 4.000 mensen gedood in Syrië. Uit veel berichten valt op te maken dat politie en leger bijzonder hard optreden tegen mensen die pleiten voor hervormingen of het aftreden eisen van de president. Daarbij zouden verkrachtingen en martelingen niet worden geschuwd.

Assad sprak in zijn gesprek met Walters niet tegen dat er veel mensen zijn gedood en verklaarde dat dat hem speet. „Maar je voelt je niet schuldig wanneer je mensen niet doodt”, voegde hij er aan toe.

De 46-jarige president, die zijn vader Hafez al-Assad in 2000 opvolgde, zei zijn best te hebben gedaan om mensen juist te beschermen. Ook bestreed hij dat de tegenstanders van zijn bewind de meeste doden hadden te betreuren. „De meeste mensen die zijn gedood zijn aanhangers van de regering, niet andersom”, zei hij.

Mensenrechtenorganisaties en actiegroepen die zich verzetten tegen het Syrische bewind houden het erop dat ongeveer een kwart van de slachtoffers bestaat uit aanhangers van de regering. Het is moeilijk zulke beweringen te verifiëren, omdat de regering onafhankelijke buitenlandse waarnemers slechts zeer incidenteel toegang verleent tot het land.

De president heeft ook oproepen uit het buitenland om het bloedvergieten te staken en af te treden tot dusverre naast zich neergelegd.

Formeel staat Assad aan het hoofd van de Syrische strijdkrachten. Maar hij onderstreepte tegenover Walters dat het leger geen privébezit is van hem. „Het zijn niet mijn eigen troepen. Het zijn militaire troepen die de regering toebehoren. Ik bezit ze niet. Ik ben de president. Ik ben geen eigenaar van het land."

Een woordvoerder voor de Amerikaanse president Obama verwierp de beweringen van Assad gisteren als „niet geloofwaardig". (AP, Reuters)