Overlast door zware windstoten - Schiphol annuleert tientallen vluchten

Gestrande reizigers op Schiphol, vorig jaar april gefotografeerd. Foto NRC / Maurice Boyer

De westkust van Nederland heeft de komende uren te maken met stormachtige windstoten. Vanwege de storm heeft Schiphol tientallen vluchten moeten annuleren.

Delen van Nederland hebben al de hele middag te maken met stormachtige winden. Aan zee bereikt de wind volgens Weeronline soms zelfs stormkracht. In het noorden van het land worden hagelbuien en zware windstoten tot 100 kilometer per uur voorspeld. In de eerste uren van de avond blijft onstuimig, hoewel de windkracht later op de avond afneemt en opklaringen worden verwacht.

Schiphol heeft als gevolg van de stormachtige weeromstandigheden vandaag al meer dan 35 vluchten moeten annuleren. Het gaat vooral om vluchten binnen Europa. Verder heeft de luchthaven te maken met veel vertragingen. Deze kunnen oplopen tot ruim een uur, aldus een woordvoerder van Schiphol tegen persbureau Novum. Het is niet de verwachting dat de problemen in de loop van de avond zijn opgelost.

Vanochtend al had Schiphol korte tijd last van het hevige onweer en werd het inladen van de koffers twintig minuten stilgelegd, meldt de NOS. Schiphol annuleerde gisteren al twintig vertrekkende vluchten. De luchthaven verwacht ook morgen weer problemen door de storm.

Het stormachtige weer zorgde vanmorgen ook voor een drukke ochtendspits. Rond negen uur stond er 280 kilometer file, terwijl er normaal zo’n 160 kilometer staat. De ANWB verwacht ook vanavond een zware avondspits van rond de 300 kilometer file.