Zijn broers vaak in dezelfde maand jarig?

Zijn broers en zussen vaak in dezelfde maand jarig, vraagt Ingrid Romeijn uit Rijsenhout zich af. „Bij vrienden en familie valt het me op dat hun kinderen vaak in dezelfde maand geboren zijn.”

Of de constatering van Ingrid Romeijn klopt, weten we niet. Gijs Beets is demografisch onderzoeker bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) in Den Haag. Hij kent geen onderzoek waaruit zou blijken dat kinderen uit een gezin vaker in dezelfde maand geboren worden.

Maar dat het voorkomt is zeker, zegt hij en waarschijnlijk „puur toeval”. Er zijn namelijk vrij veel gezinnen met meer dan één kind. En er zijn maar twaalf maanden, legt demograaf Gijs Beets uit. De kans is statistisch gezien dus vrij groot dat kinderen in dezelfde maand geboren worden. Hij rekent het voor: „Je hebt een kans van 12 keer 12. Dus 1 op de 144 gezinnen heeft statistisch gezien twee kinderen die in dezelfde maand geboren zijn.”

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er bovendien geen grote verschillen tussen het aantal kinderen dat per maand geboren wordt. Dit jaar (cijfers zijn beschikbaar tot en met oktober) schommelde het cijfer iedere maand rond de 15.000 geboortes. In augustus werden de meeste kinderen geboren: 16.043. De minste kinderen kwamen in februari ter wereld: 14.058. Gijs Beets: „Maar februari had dit jaar ook maar 28 dagen.”

Dat de cijfers zo stabiel zijn, komt doordat veel factoren invloed hebben op de geboortecijfers, legt Gijs Beets van het NIDI uit. Het verhaal dat een stroomstoring al voor een geboortegolf kan zorgen noemt hij „volkomen nonsens”. Want leeftijd, vruchtbaarheid, anticonceptie en stress spelen net zo goed een rol. „De langdurige stroomstoring in de jaren zeventig in New York hebben wij nooit in de statistieken teruggezien.”

Wel zou de crisis het geboortecijfer kunnen drukken. Beets: „Al zagen we eerder ook dat er net zo goed mensen zijn die besluiten om juist aan kinderen te beginnen als ze werkloos zijn.”

Hoeveel jongens en meisjes er geboren worden houdt het CBS wel bij. In 2010 bijvoorbeeld werden er gemiddeld 505 kinderen per dag geboren. Daaronder waren iets meer jongens (285) dan meisjes (247).

Lineke Nieber