In beeld

Zeventig jaar Pearl Harbor

Bij de verrassingsaanval op de Amerikaanse luchtbasis in Pearl Harbor kwamen precies zeventig jaar geleden ruim 2.400 mensen om. De zorgvuldig geplande en uitgevoerde Japanse aanval in de vroege ochtend van 7 december 1941 was bedoeld om de macht van de Amerikaanse Strijdkrachten ernstig te verzwakken en zo de oostelijke expansie van het Japanse Keizerrijk te waarborgen. Kort na de verrassingsaanval verklaarde de VS de oorlog aan Japan. Hieronder een selectie van de emblematische beelden die op 7 december 1941 gemaakt werden.
De torpedobootjager USS Shaw explodeert na geraakt te zijn door een bom. In totaal raakten drie bommen het voorschip van het schip. Een half jaar later kon de jager weer in gebruik genomen worden.
AP
Amerikaanse soldaten staan naast verwoeste vliegtuigen op het Naval Air Station tijdens de aanval op Pearl Harbor. In totaal kwamen er meer dan 2.400 mensen om bij de verrassingsaanval.
Reuters / Department of the Navy
Reddingswerkers proberen de brandende USS West Virginia te blussen.
Reuters / Naval Photographic Center
De kruitmagazijn in het voorschip van de USS Arizona exploderen nadat het slagschip geraakt werd door een Japanse bom.
Reuters / National Archives collection
Pearl Harbor gezien vanuit een Japans gevechtsvliegtuig.
Reuters / Naval Photographic Center
Een explosie op USS Arizona omhult het schip bijna in een wolk van vuur en rook.
Reuters / National Archives collection
De in brand staande USS Nevada gezien vanaf het strand bij de Ford Island vliegbasis. De rook op de foto is voornamelijk afkomstig van de USS Shaw aan de linkerkant.
Reuters / U.S. Navy Photograph
het dek van de gerepareerde USS Nevada op 12 december 1941. Tijdens de aanval op Pearl Harbor werd het slagschip geraakt door zes bommen en een torpedo, met zestig doden als gevolg. Het schip kon in 1942 weer in dienst genomen worden.
Reuters / U.S. Navy Photograph
De USS California gefotografeerd vanaf land. Het slagschip zonk na getroffen te zijn door twee bommen en twee torpedo's. Er kwamen daarbij honderd zeemannen om. In 1944 kon het schip, na uitgebreide reparaties, weer in gebruik genomen worden.
Reuters / U.S. Navy Photograph
Een verwoest B-17C bommenwerper bij hangar nummer vijf op Hickam Field bij Pearl Harbor. Doordat de Amerikaanse vliegtuigen dicht bij elkaar stonden, omdat zij dan makkelijker te bewaken waren om sabotage tegen te gaan, konden Japanse gevechtsvliegtuigen in korte tijd veel van deze jagers verwoesten.
Reuters / National Archives collection
Een bovenaanzicht gemaakt door een Japans gevechtsvliegtuig van Pearl Harbor gedurende de eerste golf van bombardementen. Van links naar rechts zijn de volgende schepen te zien: USS Nevada, USS Arizona verbonden aan de USS Vestal, USS Tennessee vast aan de USS West Virginia, de USS Maryland met de USS Oklahoma en de USS Neosho.
Reuters / U.S. Navy National Museum of Naval Aviation
De USS Arizona zinkt nadat het geraakt werd door vier bommen uit Japanse gevechtsvliegtuigen. Het schip werd compleet verwoest en 1.177 Amerikaanse opvarenden vonden de dood bij de verrassingsaanval.
AP
De USS West Virginia staat in brand tijdens de aanval op Pearl Harbor. Het schip werd geraakt door meerdere luchttorpedo's en door twee bommen. In totaal kwamen er 106 mensen op het schip.
AFP / The National Archives