Weer

Wind en wisselvalligheid kenmerken het weerbeeld, ook de komende dagen. Het is typerend voor Nederlandse winters, want onstuimige ‘herfstachtige’ omstandigheden komen nog het vaakst voor in het winterseizoen doordat de temperaturen zuidelijker op de oceaan veel langzamer dalen dan in het noorden. Hoe groter de temperatuursverschillen tussen noord en zuid, hoe sterker de straalstroom wordt. En dat is precies wat er nu aan de hand is.

In razend tempo voert de straalstroom van boven de oceaan storingen Europa binnen. Ook vanavond waait het fors met aan zee een af en toe stormachtige wind, kracht 8 en op de Wadden wellicht soms storm, kracht 9. Later vannacht neemt de wind wat af. Buien beperken zich grotendeels tot het noorden van het land. De temperatuur daalt naar 3 tot 6 graden.

Morgenochtend is het rustiger, met op de meeste plaatsen ook even zon. In de middag gaat het vanuit het westen regenen. Bovendien trekt de wind weer steeds verder aan met vanaf het vallen van de avond een vrij krachtige tot stormachtige zuidwester. Het wordt 8 tot 11 graden.

Ook vrijdag waait het fors. Daarna neemt de wind wat gas terug. Verder blijft het wisselvallig, maar is er regelmatig ruimte voor zon.