Wavin wijst verhoogd bod af

Het Mexicaanse bedrijf Mexichem heeft vergeefs haar bod op Wavin met 6 procent verhoogd. Bestuurders en commissarissen van de buizenproducent uit Zwolle liet gisteren in een brief aan de Mexicanen ook het bod van 9 euro per aandeel af te wijzen.

Het overnamebod, dat neerkomt op een ondernemingswaarde van 457 miljoen euro, weerspiegelt volgens de directie niet de werkelijke waarde van Wavin. Pas als Mexichem bereid is een „acceptabel bod” te doen, wil Wavin toegang verschaffen tot de boeken van het bedrijf.

Mexichem liet drie weken geleden haar belangstelling voor Wavin blijken met een „indicatief en niet-bindend” bod van 8,50 euro per aandeel (430 miljoen euro voor het gehele bedrijf). Het bestuur uit Zwolle zei dat bod zorgvuldig te zullen bestuderen ten behoeve van alle belanghebbenden bij het bedrijf. Door het bod de kwalificatie „ongevraagd” mee te geven gaf de directie van Wavin impliciet al te kennen dat het bod niet hoog genoeg was om de zelfstandigheid op te geven.

Afgelopen vrijdag vond voor het eerst een ontmoeting plaats tussen vertegenwoordigers van de raden van commissarissen en bestuur van beide bedrijven. Dat leverde volgens Wavin weliswaar „enige vooruitgang” op wat betreft enkele niet-financiële aspecten van het bod, zoals afspraken over de nieuwe bedrijfsstructuur en rechten voor werknemers. Maar dat was nog steeds niet voldoende voor acceptatie van het bod, zo liet het bedrijf gisteravond in een persbericht weten. Aan het eind van de middag had Mexichem laten weten dat het gesprek afgelopen vrijdag had geleid tot een verhoging van het bod, „ten einde de zaken op een vriendelijke manier in beweging te zetten”.

Volgens een woordvoerder van Wavin zullen de Mexicanen met meer concessies moeten komen dan alleen een acceptabel bod. De reeds toegezegde beloften, onder meer behoud van een eigen vestiging in Nederland en van de merknaam Wavin, zijn kennelijk niet voldoende.

Beleggers lijken evenmin in het verhoogde bod te geloven. De koers van het aandeel Wavin steeg vanochtend weliswaar met ruim 4,5 procent, maar bleef met 8,20 euro nog fors onder het niveau van het nieuwe bod liggen.

Grootaandeelhouder Delta Lloyd, dat 6,9 procent van de aandelen in Wavin bezit, had vorige maand al laten weten dat het pas over een bod op Wavin wil nadenken vanaf 10 euro per aandeel.