VS op de bres voor homo's

President Obama heeft Amerikaanse diplomaten gisteren opdracht gegeven zich in het buitenland meer in te zetten voor homorechten. Daarbij moeten alle middelen van de Amerikaanse diplomatie worden gebruikt, waaronder ontwikkelingshulp.

Obama schrijft dat aan de departementen van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Hij zegt „ernstig bezorgd” te zijn over het geweld in een groot deel van de wereld tegen homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen.

Minister van Buitenlandse Zaken Clinton zei, ook gisteren, dat homorechten niet iets anders zijn dan mensenrechten. Culturele of religieuze tradities van een land mogen geen excuus zijn voor discriminatie, zei ze in een toespraak tot de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

Van de tien landen die de grootste ontvangers van Amerikaanse ontwikkelingshulp zijn, heeft de helft wetten die homoseksuele activiteit strafbaar stellen (Afghanistan, Pakistan, Kenia, Nigeria en Tanzania). Maar een woordvoerder van het Witte Huis zei dat de regering hulp niet zal staken, of verbinden aan verandering van de praktijk.

Hoe de VS het initiatief wél in de praktijk zullen brengen, maakte Obama noch Clinton duidelijk. Naar verwachting zal het vooral gaan om zaken als subsidiëring van groepen die opkomen voor homorechten.

Obama, die intensief campagne voert voor zijn herverkiezing, kreeg in 2008 veel stemmen van homo’s. Maar van die steun is hij deze keer niet verzekerd. Hij heeft het voor homo’s mogelijk gemaakt openlijk in het leger te dienen, maar voor het homohuwelijk heeft hij zich niet uitgesproken. Hij zegt daarover alleen dat zijn kijk op deze kwestie „voortdurend evolueert”. En zijn regering zal voor de rechter niet langer de wet verdedigen die een huwelijk definieert als tussen een man en een vrouw. (AP, Reuters)