Vier ton voor Hells Angels om Amsterdams clubhuis te verlaten

Vorige maand verloren de Angels een bodemprocedure over de afbraak van hun clubhuis en twee loodsen op het terrein. Foto AP / Patrick Tehan

De Hells Angels krijgen vier ton om na decennia uit Amsterdam te vertrekken. De gemeente en de motorclub kwamen tot een akkoord over schadeloosstelling voor het opgeven van het terrein waarop het clubhuis Angel Place staat. De gemeente Amsterdam bevestigt dit na berichtgeving in Het Parool.

Uiterlijk eind januari moeten de Hells Angels het terrein aan de H.J. Wenckebachweg leeg opleveren. Het bedrag dat ze krijgen is vastgesteld door een onafhankelijke taxateur. De Angels probeerden zelf aanvankelijk een miljoen euro te krijgen, maar zakten daarna naar vijf ton.

‘Niet klagen’

Er is geen deal gemaakt over een alternatieve vestigingslocatie voor de motorclub. Het is niet gezegd dat een eventueel nieuwe locatie daadwerkelijk buiten Amsterdam zal worden gezocht. Advocaat Huib Struycken van de Hells Angels laat weten dat er nog geen nieuwe plek is gevonden. Als dat voor 30 januari nog steeds niet is gelukt, worden de spullen wellicht opgeslagen. “Misschien komen ze dan wel samen op clubavonden in een café, ik weet het ook niet.” De Hells Angels zijn volgens de advocaat tevreden over het bedrag:

“Ze hebben jarenlang gratis op het terrein gezeten, dus dan mag je hier niet over klagen.”

Gemeente: belangrijke stap

Amsterdam was een onteigeningsprocedure tegen de motorclub gestart, maar volgens de wet moet daarbij altijd een poging worden gedaan om er onderling uit te komen. De rechter wordt later ingeschakeld om de hoogte van een schadeloosstelling te bepalen.

Wethouder van ruimtelijke ordening Maarten van Poelgeest (GroenLinks) informeerde de gemeenteraad vanochtend over de overeenkomst. Hij noemt de deal een ‘belangrijke stap’ in de ontwikkeling van het gebied. Op de plek van het clubhuis moeten woningen en kantoren verrijzen. Vorige maand verloren de Angels een bodemprocedure over de afbraak van hun clubhuis.