Uit 'New Kids Nitro' spreekt filmische ambitie

New Kids Nitro. Regie: Steffen Haars en Flip van der Kuil. Met: Steffen Haars, Flip van der Kuil, Huub Smit, Tim Haars, Wesley van Gaalen. In: 112 bioscopen.

De permanent opgefokte Brabo’s uit Maaskantje zijn terug in New Kids Nitro. Hun eerste film trok in no-time meer dan een miljoen bezoekers. Het succes van de vijf asociale vrienden is niet onopgemerkt gebleven, ook niet door de makers zelf. New Kids Nitro begint dan ook met een geestige proloog waarin een jongetje de vijf komt opzoeken en ze voor het hoofd werpt dat het vervolg ongetwijfeld veel meer van hetzelfde zal zijn en dat ze eigenlijk hun beste tijd al hebben gehad – toen ze nog op de website Flabber zaten, toen waren ze pas echt leuk. Dat het jochie vervelend aan zijn einde komt, behoeft voor de fans natuurlijk geen nadere uitleg.

New Kids Nitro is inderdaad meer van hetzelfde, maar waarom zou je een gouden formule veranderen? In de eerste helft lijkt het erop alsof de makers genoegen nemen met het aan elkaar plakken van losse sketches, maar uiteindelijk heeft deze film meer plot dan de vorige. Met een stevige bijrol voor Friese zombies die door het vijftal moeten worden uitgeschakeld, terwijl ze ondertussen in een hevige vete verzeild zijn met tuig uit het naburige dorpje Schijndel. De personages zijn nog steeds uitvergrote karikaturen, de dialogen deels onverstaanbaar – met uitzondering van favoriete stopwoorden als kut en homo. Maar New Kids Nitro is meer dan wat aan elkaar geplakte grappen en grollen, er spreekt filmische ambitie uit. Vooral de paar autoraces zijn opvallend goed gefilmd en gemonteerd. Ook de speciale effecten zijn sterk, met overtuigend overdreven ontploffingen en lekker vieze zombies. En heel vertrouwd: de humor gaat af en toe over de schreef. Zoals het hoort.

André Waardenburg