Spektakel van een samenzwering

scene uit de film Anonymous (2010) FOTO: Sony Pictures Rhys Ifans stars in Columbia Pictures' "Anonymous."
scene uit de film Anonymous (2010) FOTO: Sony Pictures Rhys Ifans stars in Columbia Pictures' "Anonymous."

Anonymous. Regie: Roland Emmerich. Met: Rhys Ifans, Vanessa Redgrave, David Thewlis. In: 15 bioscopen. **

Anonymous is bombastisch historisch spektakel, en een paranoïde samenzweringstheorie ineen; de samenzwering betreft de werkelijke auteur van de toneelstukken en gedichten van William Shakespeare. Dat zou de graaf van Oxford zijn, Edward de Vere, die vanwege zijn stand en hoge ambt niet openlijk voor zijn dichtader zou hebben kunnen uitkomen. Daarom spande hij de half-analfabete acteur Shakespeare voor zijn karretje; de vooroordelen over ‘domme’ acteurs zijn de wereld nog niet. Shakespeare was een acteur, en kan dus niet ook nog een auteur zijn.

Naarmate de intriges zich verder ontwikkelen, en een kluwen ontstaat van onechte kinderen en zelfs incest, wordt Anonymous wel steeds onderhoudender, maar niet overtuigender. Het vermeende geheim achter het auterschap van Shakespeare is een onderwerp dat een buitenproportionele hoeveelheid excentriekelingen aantrekt. Regisseur Roland Emmerich, bekend van rampenfilms als The Day after Tomorrow voegt zich daarbij.

Peter de Bruijn