Sluis is geen leeg dorp

Waarschijnlijk was ik nog te euforisch over alle sterren die ‘Michelin’ over Zeeuws-Vlaanderen had uitgestrooid – acht sterren voor vijf toprestaurants! Toen uw redacteur Ingmar Vriesema belde met de vraag hoe dit culinaire succes zich tot de berichten over leegloop en meer van die triestheid verhield, dacht ik oprecht dat er een keer een artikel zou verschijnen dat de andere kant zou belichten, een beeld dat recht doet aan de kracht en de potenties van Zeeuws-Vlaanderen. Toch zijn het weer die negatieve teksten (NRC Handelsblad, 3 december). Waarom?

Sluis heeft 2.300 inwoners, circa 43 horecazaken, 140 winkels en vijf miljoen bezoekers per jaar. Is het dorp leeg? Nog een weetje: er worden 1.500 vakantieverblijven gebouwd, verspreid over enkele projecten aan de kust. Geïnteresseerden moeten opschieten.

Als je op een druilerige novemberdag in Sluis een lege straat zoekt, vind je hem. Is dit nieuwsgaring? Ik leid Vriesema graag rond langs de diverse grote, innovatieve projecten. Dan kan hij daarna het werkelijke verhaal vertellen van Zeeuws-Vlaanderen.

Nynke van der Ploeg

Directeur VVV Zeeuws-Vlaanderen