Sloop winkelcentrum Heerlen gestart

De losgeslagen kolom in de parkeergarage. Foto Novum / voorlichting Gemeente Heerlen

De sloop van tien winkels in winkelcentrum ’t Loon in Heerlen die door verzakking worden geteisterd is vanochtend begonnen. Ook een deel van de parkeergarage wordt afgebroken in het oudste winkelcentrum van Zuid-Nederland.

Veertig winkels blijven gespaard, maar tijdens de afbraak blijven deze gesloten. Ook de bewoners van de achttien appartementen boven het ’t Loon kunnen zolang nog niet naar huis. Als alles volgens plan verloopt is de sloop op 23 december afgerond en kunnen de winkels weer open.

Twitter avatar tLoonHeerlen tLoonHeerlen Machines van @Beelenbv sieren het regenachtige straatbeeld #Heerlen bij gedeeltelijke sloop van #tLoon http://t.co/bWHDnX9R

Maandag ging de gemeente akkoord met het sloopplan van de Vereniging van Eigenaren nadat burgemeester Paul Depla vrijdag besloot dat een aantal winkels afgebroken moest worden. Dit is gezien het verzakkingsgevaar de meest veilige optie, zo legde hij uit. Instorting afwachten zou te grote risico’s met zich meebrengen voor winkeliers en het winkelend publiek.

Depla wil de winkeliers tegemoet komen met behulp van deeltijd-ww, zodat winkelmedewerkers doorbetaald kunnen worden. Hierover is de burgemeester in gesprek met het ministerie van Financiën.

De verzakking van het oude winkelcentrum begon op zaterdag. Een van de pilaren onder het onveilige deel van het centrum is toen losgeslagen waardoor een gat ontstond van zo’n vijf meter doorsnee en een halve meter diep. Achter de plannen voor de sloop werd toen extra vaart gezet.