Schultz: Blankenburgtracé en A13-A16

De omstreden Blankenburgtunnel komt er toch. Minister Schultz (Verkeer, VVD) heeft vandaag de knoop doorgehakt over de nieuwe tunnel. Het tracé ligt tussen Vlaardingen en Maassluis en verbindt de A20 met de A15.

Het Blankenburgtracé moet de filedrukte oplossen bij de Beneluxtunnel, tussen Vlaardingen en Schiedam. De aanleg van de Tweede Maasvlakte zorgt de komende jaren voor een toename van verkeer in de regio.

De minister kon kiezen uit twee varianten: de Blankenburgtunnel en de Oranjetunnel, ten westen van Maassluis. Tegen het Blankenburgtracé is veel verzet omdat deze variant het milieu veel schade zou toebrengen. Natuurorganisaties en bewoners protesteren al maanden tegen de tunnel. Minister Schultz kiest echter voor het tracé omdat deze variant de files rond Rotterdam beter zou oplossen. Ook is de Blankenburgtunnel goedkoper.

Schultz kondigde vandaag ook een rijkswegverbinding aan langs de noordkant van Rotterdam. Een elf kilometer lange weg gaat de A13 bij Zestienhoven en de A16 bij het Terbregseplein met elkaar verbinden. Het plan hiervoor is in 2009 al eens geopperd, maar stuitte op veel bezwaren van omwonenden omdat de snelweg dwars door recreatiegebied het Lage Bergse Bos is gepland. Daarom komt de weg nu in een bovengrondse tunnel te liggen. De kap van de tunnel wordt beplant. Volgens de Rotterdamse wethouder Jeannette Baljeu kan er straks gefietst en gewandeld worden op het tunneldak. „Hierdoor kan het bos volledig in gebruik blijven als recreatiegebied.”