Rutte: geen sprake van overdracht van macht aan Brussel

Een Europese verdragswijziging die strengere regels opstelt voor de begrotingsdiscipline binnen de EU brengt niet automatisch een overdracht van nationale bevoegdheden aan Brussel met zich mee. Dat zei premier Rutte vanavond in het Kamerdebat over de eurotop van morgen en vrijdag.

Rutte zei in het debat dat hij liever geen verdragswijziging zou zien, maar is bereid toch met een kleine wijziging akkoord te gaan als dat noodzakelijk blijkt. “Het gaat Nederland om striktere begrotingsdiscipline. Als daar een verdragswijziging voor nodig is, kan ik daarmee leven, mits het een beperkte wijziging is”, aldus de premier.

Een meerderheid in de Kamer is tegen het overdragen van bevoegdheden aan Brussel. De PvdA zei eerder vanavond dat er nieuwe verkiezingen moeten komen als Nederland wel bevoegdheden moet overdragen.

Nederland voorstander van automatische sancties

Rutte zei in het debat dat hij wil dat er zogeheten automatische sancties komen. Dat betekent dat landen weinig tot geen mogelijkheden hebben om onder straf uit te komen als ze de regels overtreden over de maximale hoogte van het begrotingstekort en de staatsschuld. Volgens de laatste plannen kan een land alleen onder een straf uitkomen als een grote meerderheid van de overige EU-landen dat expliciet toestaat.

Rutte zei verder dat op de eurotop moet worden geregeld dat er voldoende geld komt in het noodfonds EFSF. Hij herhaalde dat Nederland tegenstander is van zogeheten eurobonds, gezamenlijke Europese staatsleningen. De Europese Centrale Bank is onafhankelijk en moet zelf besluiten over haar rol in de bestrijding van de crisis, zei Rutte verder.

Concluderend wist Rutte het debat met de Kamer gemakkelijk te overleven, zo twitterde onze politiek redacteur Erik van der Walle:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Rutte laveert gemakkelijk tussen verschillende posities in Kamer door. ‘Handhaven afspraken staat niet gelijk aan overdracht soevereiniteit’
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Rutte rondt af: voor korte termijn brand blussen, met steun van de kamer. Voor langere termijn verheugt hij zich op verder debat.