Romney wiste gegevens

En gebruikte voor die ongebruikelijke operatie belastinggeld.

De Republikeinse favoriet om Amerikaans presidentskandidaat te worden, Mitt Romney, verwijderde aan het einde van zijn gouverneurschap in Massachusetts gegevens en gebruikte daarvoor belastinggeld. Hoewel legaal is het hoogst ongebruikelijk dat een gouverneur interne documentatie verwijdert. Het wissen van harde schijven en e-mails kostte bijna 100.000 dollar. Door deze actie is de interne communicatie tijdens zijn gouverneurschap nauwelijks nog te achterhalen. Officieel is er met het wissen geen wet overtreden. Toch ligt dit nieuws gevoelig, omdat het een grote som belastinggeld betreft en het nieuws in campagnetijd naar buiten komt. Het wissen gebeurde in 2006, een paar maanden voordat Romneys campagne begon. De mails en andere gegevens hadden meer kunnen vertellen over Romneys samenwerking met een Democratische meerderheid, waarmee hij onder meer een zorgwet doorvoerde. Veel Republikeinen zien de zorgwet in Massachusetts als een voorloper van de zorgwet van Obama, die bij hen zeer ongeliefd is. (AP)