Republikeinse kandidaten kunnen gerust zijn: ook Obama blundert(?)

Obama
Obama

Wie denkt dat het gezelschap Republikeinse kandidaten één groot circus van blunders is, heeft misschien gelijk. Maar ook de huidige president en aankomende tegenstander van de Republikeinse winnaar, Barack Obama, kan er wat van. Gisteren wist hij even niet waar hij was. Of wel?

http://youtu.be/Qz4U0_DVHo4

“It’s great to be back in Texas”, zei Obama tegen toehoorders in… Kansas. Hij corrigeerde snel, maakte er wat grapjes achteraan en krabde aan zijn neus, maar wist toen al: dit staat morgen op YouTube. Wat dat betreft mag hij in het rijtje met Republikeinse (ex-)kandidaten Herman Cain (hier), Rick Perry (hier) en Michelle Bachmann (die waarschuwde voor “de opkomst van de Sovjet-Unie”), die allen op hun beurt al flinke flaters maakten.

Of is hier geen sprake van een blunder? Reacties van lezers van nrc.nl wijzen erop dat Obama hier eigenlijk speelt met een kwestie die recent liep in de VS: Gouverneur Sam Brownback, die Rick Perry steunt, zei onlangs dat Kansas meer als Texas moet worden.

Overigens ‘versprak’ Obama zich al eens eerder op geografisch gebied: halverwege de vorige maand was hij in Hawaii, nota bene een van de Verenigde Staten, waar hij naar verwees als “hier in Azië”: