Reorganisatie Saab moet stoppen

De bewindvoerder van Swedish Automobile heeft vandaag aangekondigd dat Saab over vijf à zes dagen moet stoppen met de vrijwillige reorganisatie waar het bedrijf mee bezig is. Daarmee vervalt de bescherming tegen schuldeisers die Swedish Automobile, eigenaar van de Zweedse autofabrikant Saab, heeft.

De bewindvoerder Guy Lofalk zal een aanvraag indienen bij de rechtbank in Vanersborg om de vrijwillige reorganisatie van Saab Automobile en twee dochterondernemingen te beëindigen, laat Swedish Automobile in een verklaring weten. Saab en zijn schuldeisers hebben tot begin volgende week de tijd om hun standpunten over te brengen aan de rechtbank, voordat het gerechtshof een definitief besluit neemt over beëindiging van de reorganisatie.

Saab genoot sinds september bescherming tegen schuldeisers. De autofabrikant probeert een reorganisatie door te voeren om het bedrijf weer levensvatbaar te maken. Dat is voor de tweede keer sinds Saab te koop werd gezet door de voormalige eigenaar General Motors (GM). De productie van Saab ligt al sinds april stil wegens gebrek aan geld om werknemers en toeleveranciers te betalen. De met schulden belaste autofabrikant, geleid door de Nederlander Victor Muller, blijft intussen proberen financiering aan te trekken en blijft in gesprek met de Chinese investeerder Youngman, aldus Saab.

Saab kreeg na lang onderhandelen in september toestemming om een zogenoemde vrijwillige reorganisatie door te voeren. De salarissen van het personeel werden enkele maanden betaald uit een garantiefonds van de Zweedse overheid. Vanaf november moet het bedrijf de lonen weer zelf betalen.

Muller maakte eind oktober bekend dat hij Saab voor 100 miljoen euro wil verkopen aan de Chinese autobedrijven Youngman en Pangda. GM maakt echter bezwaar tegen de overnamevoorwaarden. De Amerikaanse autobouwer, die veel van de technologie in bezit heeft waarop de huidige Saab-modellen zijn gebaseerd, is zelf een grote speler op de Chinese markt.