Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Radicale moslims verstoren bijeenkomst in debatcentrum Amsterdam

Radicale moslims verstoorden vanavond een islamdebat in De Balie in Amsterdam. Foto Liesbeth Groenendijk via Instagram

Een groep radicale moslims heeft vanavond een bijeenkomst in het Amsterdamse debatcentrum De Balie verstoord. Bij de bijeenkomst over de islam was onder anderen GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi aanwezig.

Bij het debat spraken Dibi en de Canadese schrijfster en liberale moslima Irshad Manji over modernisering van de islam. Zo’n twintig radicale moslims, vermoedelijk van de beweging Sharia4belgium, riepen leuzen als ‘Allah Akhbar’ en gooiden met eieren. Ook zou Manji zijn bespuugd.

Twitter avatar thijskleinpaste Thijs Kleinpaste Schreeuwende, agressieve en eiergooiende jonge moslims verstoren de bijeenkomst met @TofikDibi en @irshadmanji. “Jullie zijn niet Islam!!”

Aanwezige agenten hebben tijdens de bijeenkomst moeten ingrijpen door de extremisten uit De Balie te verwijderen, zo bevestigde een politiewoordvoerder vanavond tegen persbureau Novum. Volgens Dibi had de politie hem en Manji eerder gevraagd het podium te verlaten, maar gaven zij aan dit verzoek geen gehoor:

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi Opruiers eisen dat @IrshadManji en ik v podium afgaan @DeBalie. Ondanks verzoek van de politie om daar gehoor aan te geven, is antwoord: nee

Na het incident is het debat verder gegaan. Manji zou hebben aangekondigd dat zij van plan is na om na afloop aangifte te doen.