Raad van State: uitstel uitbreiding vliegveld Lelystad

Lelystad Airport mag voorlopig niet uitbreiden. De Raad van State heeft vanochtend een kabinetsbesluit uit 2009 vernietigd. Reden is dat de exacte vliegroutes niet vastliggen en daarmee de gevolgen voor bijvoorbeeld agrarische bedrijven, omwonenden en het milieu niet goed zijn in te schatten.

Het kabinet moet een nieuw besluit nemen. Onduidelijk is hoe lang dat gaat duren. Tot die tijd mag de luchthaven gewoon in gebruik blijven. „Dat is het belangrijkste”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. „De hekken hoeven niet morgen te worden gesloten.” Lelystad telt zo’n 115.000 starts en landingen per jaar.

De uitspraak is een forse tegenvaller voor het kabinet. Vorig jaar zei staatssecretaris Joop Atsma (Luchtvaart, CDA) in deze krant dat haast geboden was: „We moeten er rekening mee houden dat Schiphol over een aantal jaren in de knel komt als er geen uitwijkmogelijkheden zijn. Schiphol moet daarom avensearje, dat is Fries voor opschieten.”

Het kabinet wil de bestaande start- en landingsbaan verlengen van 1.250 tot 2.100 meter, zodat die geschikt wordt voor grotere vliegtuigen, zoals de Boeing 737. Schiphol mag op de lange termijn groeien tot 510.000 starts en landingen in 2020. Verdere groei kan dan worden opgevangen door de regionale luchthavens als Lelystad en Eindhoven. Die moeten samen ook nog eens 70.000 vluchten voor hun rekening nemen.

In oktober 2009 presenteerden de toenmalige ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM uitgebreide plannen voor de ontwikkeling van de luchthaven. Tegen dat besluit maakten tien partijen bezwaar, waaronder de gemeenten Dronten, Zeewolde, en Harderwijk, de belangenvereniging Almere-Hout, en een groot aantal agrarische ondernemers uit de provincie Flevoland.

Volgens de Raad van State zijn die bezwaren terecht. Het is niet voor het eerst dat de Raad van State een besluit tot uitbreiding vernietigt. Dat gebeurde eerder in 2003, 2005 en 2007. „Het begint te lijken op een repeterend geweer”, zegt de woordvoerder van de gemeente Lelystad. Hij noemt de uitspraak „teleurstellend” en verwijt het rijk onzorgvuldigheid: „Ik zou zeggen: schiet eens op met het vastleggen van die vliegroutes.” Ook de directie van Schiphol laat weten teleurgesteld te zijn: „De ontwikkeling van de luchthaven is nu op korte termijn onmogelijk geworden.”