PvdA: verkiezingen bij overdracht bevoegdheden aan Europa

De PvdA wil dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden als Nederland als gevolg van een euro-akkoord bevoegdheden moet overdragen aan Brussel. Dat zei PvdA-leider Cohen vanavond voorafgaand aan het Kamerdebat over de eurotop van morgen en vrijdag.

Cohen zei tegenover de NOS dat hij vanavond van premier Rutte wil weten of een akkoord over de redding van de euro daadwerkelijk betekent dat Nederland bevoegdheden aan Europa moet overdragen. Als dat zo is, zijn nieuwe verkiezingen volgens hem wenselijk:

“Als er werkelijk sprake is van de overdracht van bevoegdheden, dan vind ik ook dat je dat aan de kiezer moet voorleggen en wat mij betreft doen we dat dan in verkiezingen.”

Steun van de PvdA voor het eurobeleid van de Nederlandse regering is voor het kabinet-Rutte noodzakelijk, omdat gedoogpartner PVV het kabinet op het gebied van Europa niet steunt.
Toch is het de vraag wat het dreigement van Cohen voor concrete gevolgen kan hebben, legt onze politiek redacteur Erik van der Walle uit:

“Als de PvdA daadwerkelijk tegen het akkoord zou zijn, heeft de coalitie geen meerderheid en zou logicawijze een motie van wantrouwen volgen. De kans is echter groot dat de PVV die niet steunt, omdat ze hebben toegezegd geen moties van wantrouwen tegen de coalitie te zullen steunen. Wel is er geen meerderheid voor het Europese beleid van het kabinet zonder de steun van de PvdA. Dan heeft het kabinet een groot probleem en moeten ze terug naar de onderhandelingstafel in Brussel.”

Het dreigement van Cohen richting het kabinet past in de al maanden durende worsteling van de PvdA, zegt Van der Walle:

“De partij wil niet het verwijt krijgen dat zij niet verantwoord is door sowieso tegen de europlannen te stemmen. De wereld staat immers in brand, zoals Plasterk vanavond zelf in het debat zei. Dus als er volgende week bij wijze van spreken gestemd moet worden voor een groter noodfonds, dan is hij voor. Maar als er een nieuw verdrag moet komen, dan zijn ze dus wel tegen. Op korte termijn voor, op lange termijn tegen. Deze opstelling leidde tot veel vragen uit de Kamer.”

Het Kamerdebat van vanavond, dat om zeven uur begonnen is, gaat officieel over de inzet van de Nederlandse regering bij de eurotop van morgen en vrijdag in Brussel. Op die top willen de grote Europese landen afspraken maken over strengere begrotingsdiscipline. Merkel en Sarkozy bepleitten maandag een klassieke verdragswijziging om begrotingsdiscipline van eurolanden af te dwingen, wat een overdracht van nationale bevoegdheden aan Europa betekent.

Hoe de nieuwe begrotingsregels er precies uit komen te zien is echter nog niet duidelijk. EU-president Van Rompuy schreef gisteren in een brief aan de Europese regeringsleiders dat geen verdragswijziging, maar alleen beperkte aanpassingen aan het huidige EU-verdrag nodig zijn. Van Rompuy is, in tegenstelling tot Merkel en Sarkozy, gekant tegen het instellen van automatische sancties tegen landen die hun begrotingstekort niet in de hand hebben.