Parlement Griekenland stemt in met ‘ambitieuze’ begroting

De Griekse premier Lucas Papademos (L) en de minister van Financiën Evangelos Venizelos in het parlement na de stemming over de begroting.
De Griekse premier Lucas Papademos (L) en de minister van Financiën Evangelos Venizelos in het parlement na de stemming over de begroting. Foto Yiorgos Karahalis

Het Griekse parlement stemde vannacht in met de begroting voor het komende jaar waarin forse bezuinigingen zijn vastgelegd om tegemoet te komen aan de eisen van internationale crediteuren.

De begroting werd met 258 stemmen voor en 41 stemmen tegen aangenomen, meldt persbureau Reuters. De drie grootste Griekse politieke partijen die achter de regering staan van technocraat Lucas Papademos stemden allen voor de begroting, die erg impopulair is bij de bevolking. Gisteravond demonstreerden activisten urenlang voor het parlement tegen de voorgenomen bezuinigingen en hervormingen.

Papademos is tevreden met de goedkeuring van de begroting door het parlement, hiermee kan de rehabilitatie van Griekenland in de eurozone beginnen. Papademos:

“Een succcesvolle implementatie van dit budget herstelt de geloofwaardigheid van Griekenland en schept de voorwaarden om onze economie te redden. We kunnen niet blijven zeuren, onze doelstellingen zijn ambitieus, maar niet onmogelijk.”

Ondanks de grote steun voor de begroting liet de oppositieleider van de conservatieve partij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, weten dat zijn partij alleen instemde met de begroting om een onmiddellijk Grieks faillissement te voorkomen. Hij beloofde een verzachting van de bezuinigingsmaatregelen als hij in februari de parlementsverkiezingen zou winnen.

Samaras is al langer een uitgesproken tegenstander van de bezuinigingsmaatregelen die Griekenland door de trojka - de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds - zijn opgelegd in ruil voor financiële noodhulp ter waarde van 110 miljard euro.