Pakistaanse terreurgroep claimt grote aanslag Kabul

EDS NOTE: GRAPHIC CONTENT - Smoke and dust rises at the scene of a suicide attack which struck a Muharram procession in Kabul, Afghanistan, Tuesday, Dec. 6, 2011. A suicide bomber struck a crowd of Shiite worshippers marking a holy day Tuesday in the Afghan capital as scores of people were killed in an unprecedented wave of violence against the minority Islamic sect in Afghanistan. (AP Photo)
EDS NOTE: GRAPHIC CONTENT - Smoke and dust rises at the scene of a suicide attack which struck a Muharram procession in Kabul, Afghanistan, Tuesday, Dec. 6, 2011. A suicide bomber struck a crowd of Shiite worshippers marking a holy day Tuesday in the Afghan capital as scores of people were killed in an unprecedented wave of violence against the minority Islamic sect in Afghanistan. (AP Photo) AP

De zelfmoordaanslag gisteren op een moskee in de Afghaanse hoofdstad Kabul is opgeëist door de Pakistaanse terreurbeweging Lashkar-e-Jhangvi. Bij de aanslag vielen zeker 56 doden. De aanslag was gericht tegen shi’ieten op de religieuze hoogtijdag Ashura. Lashkar-e-Jhangvi is een van de belangrijkste terreurorganisaties in Pakistan. De militante soennitische groep werd in 1996 opgericht en heeft banden met Al-Qaeda en de Talibaan. „Dit is de eerste keer dat er een zelfmoordaanslag plaatsvindt op zo’n belangrijke religieuze dag”, zei president Hamid Karzai. (AP, AFP)