Overname SAP duur, maar noodzakelijk

SAP legt 3,4 miljard dollar op tafel om zich ervan te verzekeren dat de cloud niet aan het concern voorbijgaat. Europa’s grootste technologiefirma – qua marktwaarde – staat op het punt een snelgroeiende Amerikaanse specialist in software voor cloud-computing te kopen. Successfactors helpt bedrijven op het gebied van het personeelsbeleid met betalingen, trainingen en evaluaties. Met een niveau van ruim acht maal de verwachte omzet in 2012 is de prijs aan de hoge kant, vooral omdat Successfactors nog nauwelijks winstgevend is. Maar niets doen kan kostbaarder zijn voor het Duitse SAP.

Bedrijven omarmen de cloud steeds vaker voor het op afstand opslaan en verwerken van data, door op hun technologieleveranciers te vertrouwen Onderzoeksbureau Forrester denkt dat deze markt zal groeien van 41 miljard dollar dit jaar naar 241 miljard dollar in 2020. Maar de door SAP zelf opgezette divisie voor cloud-computing, Business ByDesign, is slechts een matig succes gebleken, terwijl de concurrentie steeds groter wordt. Rivaal Oracle koopt en bouwt zijn eigen cloud-computing-activiteiten. Vorige maand werd 1,5 miljard dollar uitgegeven aan RightNow.

Omdat dit een technologietransactie is, gaat zij gepaard met de in deze sector gebruikelijke bloemrijke taal. De topman van Successfactors, Lars Dalgaard, zegt dat het samengaan van de twee bedrijven zowel ‘legendarisch’ als ‘revolutionair’ zal blijken. Voor de aandeelhouders van de firma zou dat het geval kunnen zijn. Zij betaalden eind 2007 10 dollar per aandeel en krijgen daar nu 40 dollar voor terug, een rendement op jaarbasis van ongeveer 40 procent.

Maar op basis van traditionele maatstaven voor fusies en overnames ligt de zaak voor de aandeelhouders van SAP ingewikkelder. Er zijn geen stevige beloften gedaan over synergie; beleggers zullen een jaar lang genoegen moeten nemen met minder winst per aandeel; en de overnameprijs als meervoud van de omzet is ruwweg het tweevoudige van wat de markt toekent aan concurrenten van Successfactors. Dat is waarschijnlijk de reden dat de beurskoers van SAP 2,5 procent moest inleveren op de eerste dag na de bekendmaking van de overeenkomst.

Niettemin zegt SAP dat de deal veel mogelijkheden voor kruisverkopen biedt en de Duitse softwarefirma in de gelegenheid moet stellen om in 2015 een omzet van meer dan 20 miljard euro te verwezenlijken.

Nog belangrijker is dat het in de technologiesector van cruciaal belang is te voorkomen dat grote strategische veranderingen aan je voorbijgaan. SAP koopt cloud-technologie en -deskundigheid in die zich heeft bewezen. De onstuitbare Dalgaard zal leiding geven aan alle cloud-computing-activiteiten van SAP en toetreden tot het bestuur van het moederconcern. Deze overeenkomst is dus net als de software van Successfactors een vorm van human capital management – zij het een hele dure variant.

Quentin Webb

Menno Grootveld