Op 'A Separation' volgt een bruiloft

Daughters of Malakeh. Regie: Jet Homoet, Sharoq Heshmat Manesh. In: 1 bioscoop. ***

De documentaire Daughters of Malakeh, vorige week in première op het IDFA, vormt een onverwacht tweeluik met de Iraanse Gouden Beer-winnaar A Separation. Hij had ‘A Wedding’ kunnen heten. Want daar draait het om: een bruiloft. De 25 jaar geleden naar Nederland gekomen Sharoq Heshmat Manesh keert terug naar de middelgrote provinciestad Fardis voor de bruiloft van zijn 45-jarige zus Maryam, die haar hele leven voor hun ouders zorgde. Trouwen in Iran gaat niet zomaar: wetten staan de rechten van vrouwen in de weg. En Maryam geeft haar zelfstandigheid niet zomaar op.

Het bijzondere van Daughters of Malakeh is dat de regisseurs zo direct en intiem toegang hebben. Zij filmen hoe de hoofddoeken bij de deur afgaan, hoe moeder bidt en vader ochtendgymnastiek doet en hoe er openhartige discussies worden gevoerd over Pride en Prejudice en de liefde Daughters of Malakeh is vlieg-op-de-muur-filmen op z’n best, toch borrelt de vraag op wat er was gebeurd als de makers, zelf een echtpaar, hun schijnbare objectiviteit hadden laten varen en vanuit eigen ervaringen een extra laag hadden toegevoegd.

Dana Linssen