Oorlog is verslavend

scene uit de film The Hurt Locker (2008) FOTO: Filmfestival Venetie Director: Kathryn Bigelow
scene uit de film The Hurt Locker (2008) FOTO: Filmfestival Venetie Director: Kathryn Bigelow Jonathan Olley

Twee van de beste films over de oorlog in Irak zijn geïnspireerd door reportages van Mark Boal. Boal deed aan ‘embedded journalism’ en liep in 2004 mee met de Amerikaanse troepen en het speciale bomontmantelingsteam van het leger. Een van zijn verhalen leidde tot Paul Haggis’ In the Valley of Elah (2007).

Boals artikel The Man in the Bomb Suit, over de ervaringen van een bomexpert in Bagdad, werd door hemzelf omgezet tot het scenario van The Hurt Locker (2008). Deze kreeg tot verrassing van velen de Oscar voor beste film, ook Boal (beste scenario) en Kathryn Bigelow (beste regie) gingen met beeldjes naar huis.

Het lukt Bigelow gruwelijk goed om in het hoofd te komen van bomexpert William James (sterke rol van Jeremy Renner). In een zenuwslopende scène toont Bigelow hoe hij op een bom afloopt. De camera kiest zijn gezichtspunt en toont vanuit zijn helm wat hij ziet. Wat het extra claustrofobisch maakt, is het geluid van zijn ademhaling op de geluidsband. Het is het enige wat we horen. Tel daarbij het dikke beschermingspak op dat hij aan heeft en je hebt een zeer benauwende scène. Maar het knappe is dat de scène ook heel opwindend is. Een prachtige illustratie van het belangrijkste thema van The Hurt Locker: oorlog is verslavend, de adrenaline die je lichaam aanmaakt een drug.

André Waardenburg