‘Ons internetleven is een fantasie’

In haar boek Alles over de liefde stelt de Britse schrijfster Lisa Appignanesi veel aspecten van de liefde aan de orde: van porno tot geld, van trouw tot internet en van oerman tot vreemdgaan. ,,Seks vervult niet alles. Liefde is belangrijker.”

‘Seks is ongelooflijk belangrijk,” zegt schrijfster Lisa Appignanesi. 65 jaar is ze, levendig, petite en verleidelijk – van haar wulps getailleerde bloesje tot haar uitbundige sieraden. „Het is een sturende kracht in ons leven. Maar het is niet het hele leven, al lijkt dat nu soms zo. Seks is gemakkelijk te marketen en te verkopen. We worden de hele dag op de geneugten gewezen, maar ook op allerlei regels: wat is te veel, wat te weinig, welke standjes zijn goed of slecht… Zo worden onze verwachtingen opgeschroefd. Maar seks vervult niet alles. Liefde is belangrijker.”

Alles over de liefde heet Appignanesi’s laatste boek dan ook. Het is een ambitieuze, prettig leesbare poging om het fenomeen in kaart te brengen, in de vorm van een ‘biografie’: van de eerste verliefdheid via huwelijk en gezin naar de kalme genegenheid waarin echte liefde volgens Appignanesi idealiter uitmondt.

Eerder in haar leven had ze dit boek niet kunnen schrijven, vertelt ze tijdens een promotiebezoek aan Amsterdam. Appignanesi is directeur van het Freud Museum in Londen, publiceerde onder meer een studie naar ’s mans denkbeelden over vrouwen (Freud’s Women, 2000) en schrijft romans waarin de duistere kant van begeerte een prominente rol speelt, maar zelf was ze net zo zoekende als iedereen. Wijsheid komt met de jaren, zeker waar het de liefde betreft.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 2 december 2011, pagina 5. U kunt hier het hele interview van Sandra Heerma van Voss lezen en het boek bestellen.