Nederlander in beroep tegen vrijgeven Twitter-gegevens WikiLeaks

Caption: A woman holds a copy of book entitled 'Julian Assange: The Unauthorised Biography' outside London's High Court on November 2, 2011. WikiLeaks founder Julian Assange attended court in London on Wednesday to hear whether he will be extradited to Sweden to face questioning over allegations of rape and sexual assault. AFP PHOTO/LEON NEAL
Caption: A woman holds a copy of book entitled 'Julian Assange: The Unauthorised Biography' outside London's High Court on November 2, 2011. WikiLeaks founder Julian Assange attended court in London on Wednesday to hear whether he will be extradited to Sweden to face questioning over allegations of rape and sexual assault. AFP PHOTO/LEON NEAL Een vrouw in Londen houdt de ongeautoriseerde autobiografie van WikiLeaks-oprichter Julian Assange vast. Foto AFP / Leon Neal

De Nederlandse hacker en activist Rop Gonggrijp gaat samen met twee anderen in beroep tegen de uitspraak van een Amerikaanse rechter die Twitter dwingt om gegevens vrij te geven van Wikileaks en haar aanhangers.

Dat meldt Bright.nl. Aan het begin van dit jaar vroeg het Amerikaanse Openbare Ministerie de gegevens op van Twitter. Zij wilden de accountgegevens van WikiLeaks zelf en haar sympathisanten Jacob Appelbaum, de IJslandse parlementariër Birgitta Jónsdóttir, Julian Assange, Bradley Manning en Gonggrijp bemachtigen.

De oprichter van internetprovider XS4ALL, Gonggrijp, gaat samen met Jónsdóttir en Applebaum in beroep. Het drietal zou gisteren via hun advocaten laten weten dat zij schade ondervinden bij een overdracht van hun privégegevens, maar de Verenigde Staten zijn van mening dat de gegevens essentieel zijn in hun onderzoek naar WikiLeaks en eist dat Twitter deze vrijgeeft. In november oordeelde een Amerikaanse rechtbank al dat de microblogsite de ip-adressen moest afgeven aan het OM, maar het ministerie eist ook inzicht in de privéberichten van Gonggrijp, Appelbaum en Jónsdóttir.

Volgens Gonggrijp is dit een onnodige inbreuk op zijn privacy aangezien hij denkt dat het OM niks zal hebben aan de inhoud van zijn berichten. Gongrijp maakte deel uit van het team dat een video decodeerde en online zette waarop te zien is dat journalisten en Iraakse burgers worden doodgeschoten door Amerikaanse militairen.

De documentaire van Tegenlicht over de bijdrage van Gonggrijp aan WikiLeaks
http://youtu.be/-obOkIWCfTM

‘Manning was emotioneel niet stabiel’

Volgende week wordt besloten of Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die ervan verdacht wordt grote hoeveelheden geheime documenten gelekt te hebben aan WikiLeaks, voor een militaire rechtbank terecht moet staan. Maandag kwam naar voren dat psychologen zich in 2009 en vijf maanden voor de arrestatie van Manning zich zorgen maakten over zijn mentale en emotionele staat. Hem werd echter niet de toegang tot geheime informatie ontzegd, meldde persbureau AP.

De 24-jarige Manning zit al ruim anderhalf jaar vast op verdenking van het lekken van onder andere diplomatieke documenten van Amerikaanse ambassades. Dat zou hij in chatgesprekken hebben toegegeven. WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft nooit bevestigd of ontkend dat Manning de bron is geweest van de uitgelekte documenten.

Julian Assange mag in hoger beroep tegen uitlevering

Maandag besloot het gerechtshof in Londen dat Wikileaks-oprichter Julian Assange in beroep mag gaan bij het Britse Hooggerechtshof tegen zijn uitlevering aan Zweden. Assange wordt daar verdacht van aanranding en verkrachting van twee vrouwen en de Zweedse openbaar aanklager wil hem daarover ondervragen. Dat is volgens de advocaten van de Australiër echter onvoldoende basis voor het Europese arrestatiebevel dat tegen hem werd uitgevaardigd. Assange is niet aangeklaagd.

Assange zit al sinds december vorig jaar onder huisarrest. Hij ontkent de vrouwen te hebben aangerand. Hij meent dat hij wegens zijn rol bij Wikileaks wordt aangeklaagd, en vreest dat Zweden hem zal uitleveren aan de VS, die hem zouden willen vervolgen wegens het publiceren van staatsgeheimen.