Nederland op Zuidpool

In januari 2013 opent Nederland een eigen wetenschappelijk onderzoekslaboratorium op Antarctica. Voor een periode van vijf en mogelijk tien jaar zullen Nederlandse onderzoekers een eigen basis bemannen die wordt aangelegd op het terrein van het Britse Rothera Research Station op het Antarctisch schiereiland wordt aangelegd. De vijf Nederlandse onderzoekers die zich in het Zuidpoolgebied vestigen zullen onder meer onderzoek doen naar de effecten van klimaatverandering op de mariene voedselketen.

Het Nederlandse station bestaat uit vier mobiele laboratoria, die op Texel in zeecontainers zijn ingericht. De labs gaan volgende maand per schip naar Antarctica. De Nederlandse basis is mede een initiatief van Kamerlid Ronald Plasterk (PvdA) die in 2009 als minister van Onderwijs Rothera Research Station bezocht. „Het belang van poolonderzoek is groot, gezien de terechte bezorgdheid over de opwarming van de aarde en het smelten van de poolkap. Antarctica is de beste plek om de polsslag van het wereldklimaat op te nemen”, zegt hij.

Nederland krijgt eigen labop Antarctica: pagina 17