Muziekfilm dwingt bewondering af

Over Canto. Regie: Ramon Gieling. In: 9 bioscopen, tegelijk op dvd uit.****

Over Canto ostinato, een uit de jaren zeventig daterend serieel muziekstuk van Simeon ten Holt, wordt verschillend gedacht. Het is een meestal op twee of vier vleugels uitgevoerd stuk dat door zijn structuur en – in sommige oren ouderwetse – melodieën iets bedwelmends heeft. Daar moet je van houden.

De film Over Canto die Ramon Gieling maakte over dit stuk en de receptie ervan, is gewoon de mooiste muziekdocumentaire die in jaren in Nederland is verscheen, ook als je Canto Ostinato haat.

Gieling stelt hoge eisen aan de constructie van zijn films. Soms loopt dat verkeerd af, maar in Over Canto valt alles op zijn plaats: persoonlijke verhalen, enscenering en associatie. De film is een effectieve bespiegeling over de wijze waarop muziek een individu grijpt: ligt dat aan context of intrinsieke kwaliteit? Dat Gieling zo’n abstracte vraag cinematografisch handen en voeten geeft, dwingt bewondering af. Kunstdocumentaires die zelf kunst proberen te zijn, belemmeren vaak het zicht op het onderwerp. Over Canto is echter tegelijk leerzaam en prachtig.

Raymond van den Boogaard