Muppets zetten kinderen op tegen het kapitalisme

The Muppets komen 8 februari in Nederland op het witte doek. Beeld Disney

In de nieuwe Disney-film The Muppets moet het poppentheater wijken voor de boorplannen van een olietycoon. Onder aanvoering van de zachtaardige Kermit de Kikker binden de kleinkunstenaars de strijd aan met de hebzuchtige kapitalist Tex Richman.

Het progressieve Hollywood is bezig onze kinderen te hersenspoelen, vindt presentator Eric Bolling van Fox News. Onlangs wijdde hij er een hele uitzending aan.

Dan Gainor, vicepresident van het Media Research Center, beaamt Bollings vermoeden. “Het is verbazingwekkend hoe ver de linksen gaan om kinderen tegen bedrijven op te zetten”, zegt de onderzoeker die tevens op de loonlijst staat van Fox. “In Gods naam, dit is een Muppet-film: het enige groene op het scherm zou Kermit de Kikker moeten zijn.”

Bolling vermoedt dat Hollywood tot klassenstrijd wil aanzetten, de minderbedeelden ophitst tegen mensen die wel de vruchten weten te plukken van het kapitalisme. “Dat doen ze al decennia”, beaamt Gainor. “Ze haten de olie-industrie, ze haten het zakenleven in Amerika.”

Cars 2, Syriana, There Will Be Blood: ook al deze films vallen de olie-industrie aan, vervolgt de geïnterviewde. “Niet één film herinnert mensen eraan wat olie voor ze betekent. Dat brandstof een ziekenhuis draaiende houdt, een huis verwarmt of in de tank van een ambulance moet. Dat verhaal willen ze niet vertellen.”

Gainor is van mening dat ook al die Occupy-demonstranten jarenlang geïndoctrineerd zijn door Hollywood. Hij wijst op Captain Planet, Big Green Help en The Day After Tomorrow. “Allemaal doceren deze films dat bedrijven slecht zijn, dat de olie-industrie slecht is.” Uiteindelijk komt het neer op de boodschap van The Matrix, weet Gainor. “Dat de mensheid een virus is op de arme, oude Moeder Aarde.”

Gelukkig is presentator Eric Bolling ontsnapt aan deze indoctrinatie. “Toen ik een klein kind was, in een arm gezin, wezen mijn ouders eens naar een man in een dure auto. ‘Zie je die automobilist daar’, zeiden ze. ‘Hij heeft een bedrijf opgericht, werkt hard, ooit kun jij ook zo worden.’ Dat is wat anders dan Tex Richman nawijzen en zeggen dat hij een slecht mens is.”

Andrea Tantaros, politiek analist van Fox News, zag de Muppet-propaganda al lange tijd aankomen. “Herinner je de Hongerige Muppet nog? En de Voedselbon Muppet.” Caroline Heldman, hoogleraar politicologie, vindt de beschuldiging van indoctrinatie te ver gaan. “Het is educatie”, zegt ze tegen Bolling. Maar zodra ze wil uitweiden over de verschrikkingen op Wall Street, kapt hij haar af en geeft Tantaros het woord. “Progressieven willen kinderen zo vroeg mogelijk inlijven. Om het eerlijk te maken, professor, waarom nemen jullie geen Barney Frank-muppet?”

Olietycoon Tex Richman in The Muppets. Beeld Disney

Olietycoon Tex Richman in The Muppets. Beeld DisneyOlietycoon Tex Richman in The Muppets. Beeld Disney

Frank is congreslid namens de Democraten, één van de prominentste homo’s van de VS en ligt slecht bij Republikeins Amerika. “Hij ziet er toch al uit als Muppet, dus het kost weinig inspanning”, schertst Tantaros. De analiste meent dat Hollywood met The Muppets de Amerikaanse droom kapot maakt. “Waarom is rijk zijn zo erg? Waarom is succesvol zijn zo erg? Tex Richman, zo heet die Muppet, dát is de Amerikaanse droom: hard werken, succesvol worden. Zulks zou een beter verhaal zijn.”

Rijkdom is niet het probleem, zegt Heldman op haar beurt. “Het gaat om de manier waarop je daaraan komt.” Ze vindt het prima dat kinderen geleerd wordt dat veel rijken ten koste van anderen aan hun geld zijn gekomen. Bovendien hebben de marketeers van grote bedrijven ook toegang tot kinderen, argumenteert ze. Dus waarom zou Hollywood dat niet mogen doen?

Een McDonald’s Happy Meal met een speelgoedpoppetje erin is niet hetzelfde als het verspreiden van een ideologie, werpt Eric Bolling zijn gast tegen. “Hollywood doceert onze kinderen klassenstrijd! Waar zijn we beland?! Communistisch China?”

Eerder in deze serie:
Nu weet iedereen het: smurfen zijn fascisten
Schepper Suske en Wiske tekende ooit nazistrips
Niet doceren, maar indoctrineren. Schoolboeken als politiek instrument
Vijf jaar Al Jazeera in het Engels. Westers mediamonopolie doorbroken
9/11 was een PR-stunt. Het begin van een beeldoorlog
Wijzig uw koers, Occupy. Pak de adverteerder, verwekker van de hedonist
Neefje van Freud kwade genius achter moderne PR
Democratie en kapitalisme gaan scheiden. Ontferm je over kind Occupy
Doodongelukkig in Mickey Mouse-pak
Geef communisme een tweede kans. Echt, nu zijn we er wel klaar voor