Lego bootst videogame na en iPad juist een bordspel

spel

Heroica-uitbreidingen

Waldurk (€20), Draida (€15), Lego, 7+, 2-4 spelers ****

app

iPawn

Voor iPad. Van Jumbo. Gratis verkrijgbaar via de App Store. **

Populair bij ons thuis zijn de Heroica-spellen van Lego, inmiddels met uitbreidingsdozen. Daarin bouw je eerst van Lego een traject met videospelachtige hindernissen en hulpmiddelen (monsters die je moet verslaan, schatkistjes met wapens, flesjes met extra levens, sleutels om deuren te openen). Je pion is een soort ‘avatar’ met speciale krachten. Wie het eerst bij het doel is, heeft gewonnen. En typisch Lego: je wordt aangemoedigd zelf nieuwe spelregels te bedenken. Wij hebben onmiddellijk ingevoerd dat je ook met elkaar mag vechten. Ha! De dobbelsteen beslist.

En zoals Heroica een videogame in Lego nabouwt, imiteert iPawn van Jumbo een bordspel op de iPad. Je koopt de benodigde pionnen in de winkel en downloadt gratis de spel-app uit de App Store.

Het zijn tot nu toe helaas weinig originele spellen: ganzenbord, snakes & ladders en visspel. Er zijn wel leuke visuele effecten, maar eigenlijk is het scherm te klein en wordt niks wezenlijks toegevoegd aan deze klassiekers. Het leukst is nog iPawn Air-Hockey dat het speelhalspel nabootst waarin je een puck in het doel van de tegenstanders moet zien te schieten. Dat is ook spannend op zo’n klein schermpje. Wel jammer dat alle gegevens van de onderlinge competitie worden gewist als je in het vuur van het spel per ongeluk de ‘Home’-knop aanraakt. En dat gebeurde bij ons iedere keer.

Hendrik Spiering