Kortkolom kunst

Doek Brueghel goed voor record op veiling

Amsterdam. Een schilderij van Pieter Brueghel de Jonge (ca. 1564-1638) heeft gisteren op een veiling in Londen bijna acht miljoen euro opgebracht. Dat is een record voor de Vlaamse schilder, meldt veilinghuis Christie’s. Het doek Het gevecht tussen carnaval en vasten is een interpretatie van een werk van Brueghels vader, Pieter Bruegel de Oude. Op de veiling voor schilderijen van oude meesters werden nog twee andere records gevestigd. Voor Nederlands Oorlogsschip en andere schepen op kalme zee van de Leidse schilder Willem van de Velde II werd bijna zeven miljoen euro neergeteld. Een oude man bij een raam uit 1646 van Govaert Flinck, een leerling van Rembrandt, leverde met 2,7 miljoen euro twee keer meer op dan verwacht. (Novum)

Zes keer platina voor debuut Caro Emerald

Rotterdam. Caro Emerald heeft gisteravond een zesde platina plaat voor haar debuutalbum Deleted Scenes from the Cutting Room Floor ontvangen. Dat betekent dat in Nederland meer dan driehonderdduizend exemplaren zijn verkocht van het album, dat vorig jaar januari uit kwam. Deleted Scenes from the Cutting Room Floor ging in heel Europa in totaal ruim een miljoen keer over de toonbank. Het album deed het vooral goed in Groot-Brittannië en Duitsland, waar het respectievelijk driehonderdduizend en tweehonderdduizend keer werd verkocht. (Novum)

Duits museum koopt toch echte Rafaël

Frankfurt. Het Städel Museum in Frankfurt heeft mogelijk een origineel Rafaël portret van paus Julius II gekocht. Eerder dacht men dat het een kopie betrof, waardoor het werk, geschat op een waarde van achtduizend euro, onverkocht bleef tijdens een veiling in 2007. Andere versies hangen in de Londense National Gallery and het Uffizi in Florence. Het Städel wil niet zeggen wat het heeft betaald. Het Städel denkt gebaseerd op röntgenonderzoek dat haar versie model stond voor die in Londen en Florence. Rafaëls portret van Julius II was een ijkpunt voor vele volgende pauselijke portretten. (Bloomberg)

Dorsman van consulaat New York overleden

New York. Ferdinand Dorsman, hoofd pers en culturele zaken bij het Consulaat-Generaal te New York, is maandag overleden. Dorsman werd 53. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil geen uitspraak doen over de oorzaak van zijn dood. In februari 2009 nam Dorsman de post in New York over van Kees van Twist. Voordien was hij vijf jaar lang werkzaam als cultureel attaché in Berlijn.