Kortkolom economie

Banken trekken 50 miljard dollar bij ECB

Rotterdam. Europese banken hebben vandaag meer dan 50 miljard dollar opgenomen via het loket van de Europese Centrale Bank. Het rechtstreeks verstrekken van dollars tegen een verlaagd tarief werd vorige week door de centrale banken van Europa, de Verenigde Staten, Canada, Japan, Zwitserland en Groot-Brittannië aangekondigd.

Vandaag was de eerste dag dat banken tegen het gereduceerde tarief dollars konden trekken bij de ECB. De opname van 50,7 miljard dollar (37,9 miljard euro) is een signaal dat Europese banken nog grote moeite hebben om op de kapitaalmarkt aan dollars te komen.

Amerikaanse banken en zogenoemde money market funds (Amerikaanse spaarfondsen) vertrouwen de Europese banken niet meer vanwege de verergerende eurocrisis en weigeren daarom dollars uit te lenen. De kosten om dollars via het ECB-loket te lenen zijn nu vergelijkbaar met die op de markten.

De ECB maakte bekend dat 34 banken in totaal voor 50,685 miljard dollar aan leningen met een looptijd van 84 dagen te hebben verstrekt. Er werd voor 1,602 miljard dollar aan eenweekslening verstrekt aan 5 banken. (NRC)

NXP schrapt 300 banen in Nijmegen

Rotterdam. Chipproducent NXP gaat opnieuw reorganiseren. In 2013 worden twee fabrieken in Nijmegen gesloten. De sanering kost 300 medewerkers hun baan, 15 procent van het aantal werknemers in Nijmegen.

Directeur René Penning de Vries heeft vanmorgen het personeel op de hoogte gebracht. De vakbonden reageerden verrast. Er is al vaker gesneden in het personeelsbestand. FNV Bondgenoten zet grote vraagtekens bij nut en noodzaak. „Dit komt keihard aan”, zegt bestuurder Ron van Baden. „Als deze reorganisatie voortkomt uit winstmaximalisatie, dan horen de 300 betrokken werknemers hun werk te behouden”, zegt bestuur Arthur Bot van CNV Vakmensen.

NXP is de voormalige chipdivisie van Philips, met een notering aan de beurs van New York. De chipproducent heeft te maken met klanten die vanwege de schuldencrisis terughoudend zijn met het plaatsen van nieuwe orders.

Bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal bleek dat het orderboek terugloopt. De kwartaalwinst bedroeg ruim 300 miljoen dollar. Bij NXP Nederland werken 3500 mensen, waarvan 2000 in Nijmegen. (NRC)