Kortkolom economie

Meer passagiers voor Air France-KLM

Amsterdam. Air France-KLM vervoerde in november 5,87 miljoen passagiers. Dat is 2,5 procent meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit ondanks een staking waarmee het Franse onderdeel op de eerste twee dagen van de maand te maken kreeg, meldt de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij woensdag. Air France-KLM meldt dat de capaciteit met 1,7 procent is toegenomen in de afgelopen maand. Dit leidde tot een toename van 0,6 procentpunt in de bezettingsgraad naar 79,7 procent. De omzet per stoel is licht gestegen. Hierbij is de impact van wisselkoerseffecten niet meeberekend. (Novum)

Amerikaans Citigroup schrapt 4500 banen

Amsterdam. Citigroup is van plan 4500 banen te schrappen. De bank start daar al dit kwartaal mee, meldt de bestuursvoorzitter Vikram Pandit. De sanering zal „in de komende paar kwartalen” afgerond worden. Citi schrijft in het vierde kwartaal vierhonderd miljoen dollar aan kosten die verband houden met de ontslagen. Dat heeft Pandit gemeld aan beleggers tijdens een Goldman Sachs conferentie in New York. Veel banken worstelen met hun omzetgroei omdat de vraag naar financiering gering is en rentetarieven laag blijven. (Dow Jones)

Duitse industrie produceert meer

AMSTERDAM. De industriële productie in Duitsland is in oktober op maandbasis harder dan verwacht gestegen, blijkt woensdag uit cijfers van het Duitse ministerie van Economische zaken. De industriële productie, aangepast voor seizoensinvloeden, stijgt ten opzichte van september met 0,8 procent. Vooraf door Dow Jones Nieuwsdienst geraadpleegde economen hadden gerekend op een stijging van 0,4 procent. Op jaarbasis steeg de productie in de industriesector in oktober met 4,1 procent, aangepast voor seizoensinvloeden. (Dow Jones)

‘Japan wil blijven investeren in EFSF’

TOKYO. Japan zal aanvullende investeringen in het Europese reddingsfonds EFSF in overweging blijven nemen ondanks de waarschuwing van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s dat het fonds zijn AAA-status kan kwijtraken. Dat meldt een functionaris van het Japanse ministerie van financiën woensdag aan persbureua Dow Jones. De functionaris meldt dat de houding van Japan ten opzichte van het fonds, bekend als het European Financial Stability Facility (EFSF), niet zal veranderen zolang Duitsland, Frankrijk en andere Europese staten garant blijven staan voor het fonds. (Dow Jones)