Kortkolom buitenland

Gezanten Frankrijk en VS terug in Syrië

Washington. De ambassadeurs van de Verenigde Staten en Frankrijk zijn naar Syrië teruggekeerd om het Syrische volk te steunen tegen het regime van president Bashar al-Assad. Dat hebben de beide regeringen gisteren meegedeeld. De ambassadeurs waren respectievelijk eind oktober en half november naar hun land teruggekeerd omdat hun veiligheid in het geding was. Washington en Parijs onderstreepten gisteren dat de aanwezigheid van hun ambassadeurs noodzakelijk is om, onder andere, betrouwbare informatie te krijgen over Syrië. Het regime laat nauwelijks onafhankelijke waarnemers toe. (AFP)

Verkiezingsuitslag Congo weer uitgesteld

Kinshasa. De spanningen in Congo nemen toe nu de ambtstermijn van zittend president Joseph Kabila is verlopen zonder dat de uitslag van de presidentsverkiezingen van vorige week bekend is. Gisteren werd de uitslag opnieuw met twee dagen uitgesteld. Volgens de kiescommissie zijn niet alle resultaten binnen. Op dat moment was 89 procent van de stemmen geteld, Kabila stond op 49 procent en oppositieleider Etienne Tshisekedi op 33 procent. Tshisekedi heeft al gezegd dat hij de uitslag niet zal accepteren wegens fraude. Het zijn de tweede presidentsverkiezingen in Congo sinds de oorlogen rond de eeuwwisseling. (AP, AFP, Reuters)

Emir Koeweit geeft toe: nieuwe verkiezingen

Koeweit-stad. De emir van Koeweit heeft gisteren het parlement ontbonden. Binnen zestig dagen moeten verkiezingen worden gehouden. De oppositie heeft maandenlang geageerd tegen de regering, die zij ervan beschuldigde corrupt te zijn en verscheidene parlementsleden te hebben omgekocht. Sjeik Sabah al-Ahmad al-Sabah accepteerde een week geleden het ontslag van de regering, en koos een nieuwe premier. „Wegens de verslechterende omstandigheden [...] die de belangen van het land bedreigen” heeft hij nu toegegeven aan de eis van de oppositie. (AP)

Milities moeten van premier Tripoli uit

Tripoli. De Libische interim-premier, Abdurrahman al-Keib, heeft gisteren de eis van inwoners van Tripoli gesteund dat milities zich binnen twee weken uit de hoofdstad hebben teruggetrokken. Zo niet, zullen de regering en de bevolking Tripoli voor alle verkeer afsluiten, aldus Keibs bureau. De mededeling volgde op demonstraties tegen de milities wegens het groeiend aantal gewapende incidenten. Minister van Defensie Osama al-Juwali, zelf militair commandant van de militie van Zintan, die ook in Tripoli zit, zei onlangs dat hij geen haast had strijders in de hoofdstad te ontwapenen. (AFP, AP)